Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 

Добре дошли в сайта на РЗИ Пазарджик !
За нас
bacwm.jpg
====
Регионална здравна инспекция  Пазарджик
е юридическо лице на бюджетна издръжка - второстепенен разпоредител с бюджетни кредити  към министъра на здравеопазването, със седалище и адрес на управление град Пазарджик, ул. „Болнична” № 17.
Инспекцията организира и  осъществява държавната здравна политика на територията на област Пазарджик, която включва в състава си общините: Пазарджик, Панагюрище, Стрелча, Лесичово, Септември, Белово, Велинград, Пещера, Брацигово, Ракитово, Батак.
 
  АКТУАЛНО

20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата и с йоддефицитните заболявания

Фрактурата – първият знак за наличие на остеопороза
Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.  Намаляването на костната плътност няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата.


[ Прочети още... ]
Понеделник 20 Октомври 2014 - 11:41:25изглед за печат
Йоддефицитните заболявания

Пълноценното развитие и растежът на човешкия организъм изискват да се приема ежедневно определено количество йод.

Йодът е микроелемент от жизнена важност за човека. Той е основна съставна част на хормоните на щитовидната жлеза, които регулират обмяната на веществата и функциите на всички органи. Тяхната роля е решаваща за развитието и растежа на децата. Най-чувствителна на въздействието им в детската възраст е централната нервна система.


[ Прочети още... ]
Понеделник 20 Октомври 2014 - 11:36:18изглед за печат
Информираността на населението разширява възможностите за профилактика на рака на маточната шийка

Постигнатите резултати и актуалните проблеми по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка бяха обсъдени на проведените на 13 и 14 октомври в РЗИ Пазарджик работни срещи с представители на институции, ангажирани с реализация на НП ПП РМШ 2012 – 2016 г. и здравните медиатори в областта. Инициира ги регионалният координатор по програмата д-р Зоя Шошева, главен секретар в РЗИ, на чиято покана се отзоваха председателят на Сдружението на ОПЛ д-р Кр. Кулински, представители на РИО на МОМН, ОС на БЧК, РДСП, РЗОК. 
 


[ Прочети още... ]
Сряда 15 Октомври 2014 - 09:17:28изглед за печат
СЪОБЩЕНИЕ

Медицински университет София обяви във в. « Новинар» бр. 231/01.10.2014 г. конкурси за незаетите и преразпределени места за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. 
Информация за базите и видовете специализации, броя на местата и необходимите документи може да получите на сайта на  МУ гр. София  /www.mu-sofia.bg – Новини-СДО/.
Документи за участие в конкурсите се подават в едномесечен срок от публикуване на обявата на адрес: бул. «Акад. Иван Гешов» №15, ет.12, стая №7.
Сряда 15 Октомври 2014 - 09:11:41изглед за печат
10 октомври – Световен ден за психично здраве

Стресът е основен фактор за влошеното психично здраве. Боледуват по-често младите хора и жените

Психичното здраве е вид душевно благополучие, равновесие и      комфорт, които правят човека максимално работоспособен, удовлетворен от себе си и от това, което върши, позволяват му без напрежение и успешно да общува с другите хора, поражда у него не само желание да бъде активен, но и да се развива, да се усъвършенства.
Световният ден на психичното здраве се отбелязва за първи път на 10 oктомври 1992 година и първоначално стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве, с участието на тогавашния държавен секретар Ричард Хънтър. В Световната федерация за психично здраве членуват организации и    лица от 112 страни от цял свят. 


[ Прочети още... ]
Четвъртък 09 Октомври 2014 - 16:19:29изглед за печат
Отиди на страница       >>  


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 Дежурен телефон на РЗИ


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License