Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 

Добре дошли в сайта на РЗИ Пазарджик !
За нас
bacwm.jpg
====
Регионална здравна инспекция  Пазарджик
е юридическо лице на бюджетна издръжка - второстепенен разпоредител с бюджетни кредити  към министъра на здравеопазването, със седалище и адрес на управление град Пазарджик, ул. „Болнична” № 17.
Инспекцията организира и  осъществява държавната здравна политика на територията на област Пазарджик, която включва в състава си общините: Пазарджик, Панагюрище, Стрелча, Лесичово, Септември, Белово, Велинград, Пещера, Брацигово, Ракитово, Батак.
 
  АКТУАЛНО

ХЕПАТИТ

Вирусният хепатит е разпространено инфекциозно заболяване, което уврежда черния дроб. Вирусният хепатит се предизвиква от самостоятелни вирусни агенти: хепатит А вирус /НА V/, хепатит В вирус /НВ V/, хепатит С вирус /НС V/ и др. със специфични качества  и начини на предаване на инфекцията от болния на здравия човек. 
От вирусен хепатит боледува само човекът. Източник на заразата  е болният от хепатит човек или вирусоносителят (човек без клинични признаци и симптоми).


[ Прочети още... ]
понеделник 29 юни 2015 - 12:05:20изглед за печат
26 ЮНИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С НАРКОМАНИИТЕ

Всяка година на 26 юни се отбелязва Световният  ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика. Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. и на този ден всички хора по света изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. 
През последните години в България се запазва тенденция за нарастване на употребата на психотропни вещества. Увеличава се използването на стимуланти  - амфетамини и вещества от типа на екстази, особено в местата за развлечение.


[ Прочети още... ]
четвъртък 25 юни 2015 - 12:59:12изглед за печат
Захарен диабет

zaharen_diabet.jpg
Захарният диабет е хронично, социално-значимо заболяване, при което се повишава нивото на глюкозата в кръвта.
Глюкозата е необходима за производство на енергия, което става във всяка клетка на тялото. Глюкозата от кръвта може да влезе в клетките само в присъствие на достатъчно количество инсулин.


[ Прочети още... ]
понеделник 22 юни 2015 - 08:34:33изглед за печат
Артериална хипертония

arter_hiper.jpgХипертонията, наричана още високо кръвно налягане и артериална хипертония, е здравословно състояние, при което кръвното налягане в артериите е повишено. Такова повишаване на налягането кара сърцето да работи по-усилено, за да осъществява циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове.[ Прочети още... ]
понеделник 22 юни 2015 - 06:04:07изглед за печат
Ваканция!

Продължават съвместните инициативи на здравните експерти от РЗИ Пазарджик и служителите на РБ „Никола Фурнаджиев“ с деца и ученици през лятната ваканция

rzi2015lqto4.jpg
Изнесено интерактивно обучение в Парк-остров „Свобода“ на тема „Как да се храним здравословно“, проведоха експертите от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ с деца и ученици от Образователен център „Логос“ и Обединен детски комплекс – Пазарджик.  


[ Прочети още... ]
четвъртък 18 юни 2015 - 09:25:35изглед за печат
Отиди на страница       >>  


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 Дежурен телефон на РЗИ


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License