Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 

Добре дошли в сайта на РЗИ Пазарджик !
За нас
bacwm.jpg
Регионална здравна инспекция  Пазарджик
е юридическо лице на бюджетна издръжка - второстепенен разпоредител с бюджетни кредити  към министъра на здравеопазването, със седалище и адрес на управление град Пазарджик, ул. „Болнична” № 17.
Инспекцията организира и  осъществява държавната здравна политика на територията на област Пазарджик, която включва в състава си общините: Пазарджик, Панагюрище, Стрелча, Лесичово, Септември, Белово, Велинград, Пещера, Брацигово, Ракитово, Батак, Сърница.
 
  АКТУАЛНО

29 септември - Световен ден на сърцето

Всяка година на 29 септември международната общественост провежда информационни кампании, които фокусират вниманието върху превенцията на сърдечно-съдовите заболявания -  причина номер едно за смъртност сред хората (повече от 17 милиона души годишно, по данни на Световната здравна организация). 
Основните причини за сърдечно-съдовите заболявания са тютюнопушенето, липсата на физическа активност, нездравословното хранене и злоупотребата с алкохол. 
Предотвратяването и контролът на сърдечно-съдовите заболявания е стратегически приоритет. Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са заболявания на сърцето и кръвоносните съдове и включват: коронарна болест на сърцето; мозъчно-съдова болест; периферно артериално заболяване; ревматична болест на сърцето; вродени малформации на сърцето; дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия. 
Най-честите сърдечно-съдови болести с летален изход са инфарктите и инсултите. Добрата новина е, че 80% от тях са предотвратими. 


[ Прочети още... ]
четвъртък 29 септември 2016 - 10:42:17изглед за печат
На пътя всеки човек е светлик живот. Да не позволяваме да угасне! Нека го опазим!

С това послание Регионалната здравна инспекция в Пазарджик се включва в реализирането на операция EDWARD, с която ще бъде отбелязан 21 септември – Европейски ден без загинали на пътя.
21септември 2016 г. е обявен за Европейски ден без загинали на пътя (EuropeanDay Without A Road Death) по предложение на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ.
Идеята е по време на операция EDWARD да има 24-часово видео наблюдение, записващо в реално време събитията и „брояч“ на деня, като детайли от всички произшествия с тежко ранени или с фатален край ще бъдат записвани и предоставяни онлайн на обществеността.

Инициативи на РЗИ Пазарджик:


[ Прочети още... ]
събота 17 септември 2016 - 10:16:35изглед за печат
Отново стартират скринингови прегледи и изследвания за три вида ракови заболявания

Скрининг на онкологичните заболявания - колоректален рак,  рак на млечна жлеза и рак на маточната шийка, ще се проведе в област Пазарджик по модела на Проект „Спри и се прегледай“.  С  профилактични прегледи и изследвания ще бъдат обхванати 180 човека: КРР – 69, РМЖ – 65, РМШ – 46 души. Поканите за прегледите вече са изпратени.


[ Прочети още... ]
петък 16 септември 2016 - 13:41:51изглед за печат
С 9 повече са суицидните опити в Пазарджишка област през първото 6-месечие на 2016г.

Анализът, който специалисти от РЗИ изготвиха на база постъпилите в дирекция «Медицински дейности» карти на суицидните опити показва, че от началото на тази година до края на месец юни са регистрирани общо 38 опита за самоубийство в област Пазарджик (при 29 за същия период на миналата година*). Регистрира се увеличение при реализираните суициди - със смърт са завършили 17 (10*). Неуспешните опити са 21 (19*).


[ Прочети още... ]
събота 10 септември 2016 - 06:35:32изглед за печат
Фирма Clorox доброволно оттегля от пазара Liquid Plumr® Pro-Strength Urgent Clear® , препарат за отпушване на канали

България, 2016 г.  
Фирма Clorox доброволно оттегля от пазара Liquid Plumr® Pro-Strength Urgent Clear® , препарат за отпушване на канали, произведен на или преди 21 март 2016 г. 
Фирмата е установила, че при тези продукти има няколко случая на неправилно функциониране на капачката със защита от случайно отваряне от деца. Към днешна дата няма съобщения за наранявания, така че фирмата смята, че повечето от тези продукти вече са били използвани. Въпреки това, ако някои потребители имат продукти с такъв проблем, те се насърчават да позвънят на посочения по-долу телефонен център за инструкции и пълно възстановяване на сумата. 
 


[ Прочети още... ]
понеделник 22 август 2016 - 10:01:53изглед за печат
Отиди на страница       >>  


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License