Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 
10 СЕПТЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА СУИЦИДОПРОФИЛАКТИКА

РЗИ Пазарджик подкрепя инициативата „С велосипед около света“ на Международната асоциация за превенция на самоубийствата
 
За първи път 10 септември се отбелязва като  Световен ден за превенция на самоубийствата през 2003 г. Инициативата е на Международната асоциация за превенция на самоубийствата, одобрена от Световната здравна организация. Целта на този ден е да се фокусира общественото внимание върху превенцията на самоубийствата като глобална задача. През тази година всеки който иска да подкрепи инициативата, може да се включи, като се регистрира на страницата на Международната асоциация за превенция на самоубийствата /International Association for Suicide Prevention – IASP. 
 
kolelo.gif

АКТУАЛНИ ДАННИ ЗА СУИЦИДНИТЕ ОПИТИ  В ОБЛАСТ ПАЗАРДЖИК

За първите седем месеца на годината в област Пазарджик са регистрирани 56 суицидни опита. С фатален изход са приключили 15 от тях, нереализираните са 41, като трима от суицидантите са останали живи с телесни увреди. Мъжете остават по-рискова група при реализираните суициди, за разлика от жените, където се наблюдава по-висок процент на  нереализираните суицидни опити. От суицидантите 69,6% са с първи опит, 10,7%  вече имат  един, 7,1% са с по два суицидни опита, а 8,9% имат повече от два опита. Висок е процентът на хората опитали да посегнат на живота си повече от веднъж. Това показва, че тези хора се обособяват като високорискова група,  която се нуждае от  особено внимание и квалифицирана професионална помощ. 
 
Разпределени по използван суициден способ: 
„отравянето с медикаменти“ е водещ способ – 48,3%. Следват: „самоотравяне с химични средства“ – 13,3%; „обесване“ – 10%; „порязване с хладно оръжие“ – 8,3%; „огнестрелно оръжие“ – 5%. Други използвани способи през това тримесечие са: „хвърляне от височина“,  „пробождане с хладно оръжие“, „изгаряне“, електрически ток. Конфликтните ситуации между съпрузи/партньори са най-честият повод за суицидни действия. Други са конфликт между родители и деца, раздяла или загуба на любим човек, несподелена любов. 20% от суицидантите страдат от психично разтройство, а при 6,2% е налице тежко соматично заболяване. Страданието – физическо или психическо, също е сериозен сигнал за тревога и причина за суицидно поведение. Други посочени причини, макар и не често срещани, са „сексуален тормоз“ и „финансови проблеми“. Запазва се тенденцията по-често на живота си да посягат трудово незаети /пенсионери, безработни, домакини/, самотни хора /несемейни, вдовци и разведени/. 
 
Разпределени по възраст общо суицидни опити: 
За посочения период най-често общо суицидни опити са извършили представителите на възрастовите групи: „70+“ – 28,6%,  „от 18 до 29 г.“ – 21,4%. Следват възрастовите групи: „от 5 до 17 г.“  - 12,5%;  „от 60 – 69 г.“ с 10,7%. С 8,9% са възрастовите групи:  „от 30 – 39 г.“ , „от 40 – 49 г.“,  „от 50 до 59 г.“. 


четвъртък 07 септември 2017 - 08:02:38изглед за печат


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License