Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 
До 20 ноември - безплатна кампания за поставяне на силанти на деца от 5 до 8 г.

Безплатната силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби на децата, осигурена от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 г., е възможност за профилактика на зъбния кариес, от която родителите трябва да се възползват.

Първите постоянни молари пробиват най-рано от постоянните дъвкателни зъби. Това се случва във възрастта от 6 до 8 г. Особеностите на анатомичната форма на дъвкателните повърхности, задържането на зъбна плака, незавършената минерализация и неутвърдените навици за устна хигиена при децата на тази възраст са предпоставки за развитие на кариес  непосредствено след пробива на тези зъби. Поставянето на силанти върху дълбоките ямки и фисури е най-ефективната профилактична мярка срещу развитието на кариес. Проучвания доказват, че силантите са 100% ефективни в предотвратяването на кариеса на дъвкателните повърхности. Поставянето им е бързо, лесно и безболезнено. Детето може да се храни и пие веднага след това. 
Силантите са специално разработени за профилактика на кариеса, те са течни, за да могат да навлязат в ямките и фисурите на дъвкателните зъби. На цвят са млечнобели и не се виждат, когато детето говори или се смее. Обикновено продължителността на задържането им е от 2 до 4 г., като през този период състоянието на силанизираните зъби трябва да се контролира при редовни профилактични прегледи. Силантите могат да спестят страданието и болката на децата, свързани с пломбирането и са неизменна част от профилактиката на зъбния кариес при децата.   

За повече информация - http://www.oralnaprofilaktika.bg
 


сряда 17 октомври 2018 - 08:47:28изглед за печат


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License