Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 
15 ноември – Международен ден без тютюнопушене

Международният ден без тютюнопушене по традиция се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. 
Според данни на Европейската комисия - „Здравен профил за България“ /2017 г./, разпространението на тютюнопушенето сред възрастното население в страната е най-високо в Европейският съюз /ЕС/. Аналогично е разпространението и сред 15-годишните момчета – на второто място в ЕС след Хърватия, а при 15-годишните момичета сме на първа позиция. Съгласно оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система на дадена държава за последствията от употребата на тютюневи изделия съставлява между 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен продукт в различните страни.

Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за болестност и смъртност сред населението. Данните в България показват, че 13.5% от всички болести и 12.4% от смъртните случаи възникват вследствие употребата на тютюневи изделия. Изчислено е, че в европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно. Във връзка с това Министерството на здравеопазването определя мото на кампанията за 15 ноември 2018 г.: „Спри сега за по-добро здраве утре”.   
Основната цел на кампанията е активните пушачи да преустановят употребата на тютюневи изделия.
Инициативите за популяризиране на Международния ден без тютюнопушене стартираха в цялата страна още в началото на месец ноември. Те са насочени към децата, младите хора и техните родителите. Кампанията цели да информира населението относно ефективните методи за отказване от поведенческа и никотинова зависимост, вследствие употребата на цигари. Министерството на здравеопазването припомня, че през цялата година в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето. Тези кабинети са разположени в Регионалните здравни инспекции в областните градове.


четвъртък 15 ноември 2018 - 09:42:58изглед за печат


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License