Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 
1 Декември - Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

През 2018 г. Световният ден за борба с ХИВ/СПИН преминава под мотото „Узнай своя статус“.  Световната общност отбелязва този ден за 30 пореден път. Началото е поставено в далечната 1988 г. Световната здравна организация в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба с коварното заболяване. От 1996 г. с отбелязването му се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS), а Световният ден се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.

РЗИ Пазарджик за пореден път се включи в инициативите за отбелязване на Световния ден за борба с ХИВ. През периодът 23-30 ноември инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ проведоха поредица от обучения и информационни срещи, с цел разясняване на младите хора, същността на ХИВ инфекцията, пътищата на заразяване и начините за предпазване от ХИВ. По време на кампанията „Узнай своя статус“ всеки желаещ гражданин провери своя ХИВ статус в лабораторията на здравната инспекция. 
Първи декември предстои да  бъде отбелязан в утрешния ден съвместно с БМЧК Пазарджик и ОБСНВ Пазарджик. В централна градска част от 11 часа, младежи ще раздават здравно-информационни материали, презервативи, червени панделки и балони. Активистите на БМЧК са подготвили мълчаливо шествие в подкрепа на хората живеещи с ХИВ.


петък 30 ноември 2018 - 13:24:07изглед за печат


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License