Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 
 

Повишен риск от трихинелоза през есенно-зимния сезон

С настъпването на есенно-зимния период и ловния сезон за едър дивеч, се увеличава опасността от епидемични взривове на заболявания от трихинелоза, както и спорадични случаи. 
В област Пазарджик, ловът на глигани – основен източник на трихинелозната инвазия, е особено популярен сред местните ловци.

От началото на настоящата година в страната са регистрирани 44 случаи на заболявания от трихинелоза, произлизащи от 5 епидемични взрива в различни области на Южна и Северна България – Бургас, Смолян, Варна, Пловдив и Русе. 
Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Източник на инвазия за човек са домашни свине и глигани, но резервоари в природата са плъхове, мишки и много видове месоядни животни. Човек заболява при консумация на недобре термично обработено месо, мляно месо (кайма) и продукти от сурово месо, което не е изследвано трихинелоскопски от ОДБХ.
Често заболяването започва с коремни болки, повръщане и диария, при по-лека зараза те липсват. Температурата се повишава, придружена с главоболие. Отичат клепачите, очите се зачервяват, може да се появят обриви. Характерни са мускулни болки, особено в шията, гръдния кош, ръцете и краката и движенията на тялото се затрудняват. При късна диагноза и неправилно лечение са възможни сериозни усложнения – пневмония, миокардит, енцефалит, които да завършат летално. Често заболяват семейства или групи от хора, консумирали от заразени месни продукти. При съмнение за заболяване от трихинелоза е необходимо изследване на консумираното месо и продукти в паразитологична лаборатория. Заболелите се лекуват в болнични условия.          
Строгият ветеринарно-санитарен контрол при добива на месо от домашна свиня и глиган чрез задължително паразитологично изследване, е най-добрата профилактика на трихинелозата. Не се допуска неизследвано месо за консумация и приготвяне на колбаси, дори и с термична обработка.          
Пазаруването на свинско месо и месни продукти да се осъществява само от утвърдени магазини и фирми.


понеделник 14 януари 2019 - 08:06:22изглед за печат


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License