Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 
 

РЗИ обучава читалищните секретари по повод Деня на влюбените

Днес, в читалище „Христо Ботев – 1897 г.“, гр. Пазарджик по покана на Център „Читалища“ – Пазарджик с ръководител г-жа Радка Кочева,  инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“  при РЗИ Пазарджик, изнесоха презентации пред читалищни секретари  от  областта  на тема: „Любов, вино и сексуално здраве – тема за читалищни беседи“. Събитието е част от здравно-информационната кампания на здравната инспекция по повод 14 февруари  - Ден на влюбените.

Инспекторите  Анелия Куртакова и Иванка Маврикова по интересен и впечатляващ начин запознаха присъстващите с  темите  за Любовта и Виното и бяха посрещнати с голям интерес от присъстващите.   Началото на срещата бе поставено  с провокативен асоциативен въпрос „Продължете изречението: Любовта за Вас е ....“.   Отговорите бяха разнообразни, но всички се обединяваха от идеята за магическата сила на любовта, задаваща смисъла на човешкия живот.
Анелия Куртакова в своята презентация представи  психосоциалните аспекти на любовта . Разгледа  различните  теории за любовта, видовете  любов, разликите между влюбване и любов, любов и сексуално здраве, сексуалното образование като част от превенцията на сексуално предаваните инфекции.  С тезата „Любов и вино, вино и любов“,  свързана с  Деня на влюбените и празника  на Виното и винарите, инспектор Иванка  Маврикова разясни на читалищните секретари ползите и здравните ефекти от умерената консумация на вино /1-2 чаши дневно/ и вредата от злоупотребата с него.
Виното е алкохолна напитка, ферментирал гроздов сок, отличаващ се с необичайно разнообразен състав от биологично активни вещества, обусловен от първоизточника му и начина на получаване. То  притежава антисептично действие, противовъзпалителни  и антидиабетни свойства. Виното съдържа водоразтворими витамини – В1, В2, В6, В12, пантотенова киселина, фолиева киселина, холини и др., но при големи дози  токсичното действие на спирта надделява над неговите хранителни свойства. Превишаването на количеството може да доведе до нарушения в съня, инсулт, увреждане на сърцето и храносмилателната система, черния дроб.  След прекаляване с алкохол хората се отпускат.  Заради падането на задръжките е много вероятно да попаднат в ситуации, за които после да съжаляват – рискови сексуални контакти, практикуване на необезопасен секс .
След приключване на презентациите между лекторите и присъстващите се разви интересна дискусия и бяха обменени  полезни за двете страни  идеи за здравно-информационни дейности.


петък 08 февруари 2019 - 14:36:53изглед за печат


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License