Новина: Световна седмица в подкрепа на кърменето от 1 до 7 август
(Категория: Актуално)
Публикувано от riokozadminpz
петък 31 юли 2020 - 12:34:21


За поредна година инспекторите от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, Регионална здравна инспекция, ще се включва в отбелязването на Световната седмица на кърменето, която е глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето и се отбелязва над 25 години в първата седмица на месец август.
Тази година мотото е: „Да подкрепим кърменето за по-здрава планета“.През цялата седмица здравните специалисти ще раздават здравно-информационни материали, с акцент АГ кабинетите и АГ отделенията в лечебните заведения на територията на град Пазарджик. Ще се раздават брошурите „Естественото хранене – добър старт в живота“, „Гимнастика за жени с нормална бременност“, „Гимнастика в следродовия период за жени, родили нормално или чрез операция“, „Имунизационна книжка“, „Препоръки за здравословно хранене на кърмачетата“, „Витамини и минерали по време на бременност“ и др.
На 04.08.2020 г. в 10 ч. Алианс на българските акушерки съвместно с РЗИ Пазарджик, Спорт за бременни и Училище „И за мама“  организират  Бебешко кафе в Парк „Остров Свобода“  - Пазарджик.
От РЗИ напомнят, че кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло. Кърменето е оптималният начин за хранене на бебетата – здравословен, екологично чист, незамърсяващ околната среда, икономически изгоден.
•    Кърмата е безопасна и е сигурен източник на хранителни вещества
•    Кърменето е начин за хранене на бебетата, който не натоварва семейния бюджет
•    Кърмените деца получават оптимално хранене и защита срещу инфекции.
 
 
 
Естественото хранене - добър старт в живота - БРОШУРА
 
 karmene2020.jpgНовина от РЗИ Пазарджик
( http://rzipz.net/news.php?extend.1012 )