Новина: Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза
(Категория: Бюлетин епидемична обстановка)
Публикувано от adm_rzi_26
четвъртък 22 март 2018 - 12:01:28


Информационно събитие, посветено на Световният ден за борба с туберкулозата се проведе на 22 март в РЗИ Пазарджик, с партньорското участие на Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания, Фонд за превенция на  престъпността ИГА и здравни медиатори.
 
Tube.jpgТази година  мотото на Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март, призовава да се открият лидери за ликвидиране на туберкулозата - лидери от политиката, общинското управление, лечебната мрежа, НПО, гражданското общество. 
 
По данни на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата, заболеваемостта от туберкулоза в Пазарджишка област през 2007 г. е била 28.8 на 100 хиляди души население /за страната е отчетена 37 на 100 х./, а през 2016 г. тя е намаляла до 19.7 на 100 хиляди /за страната 21.3/. 
 
Подчертано ефективни са провежданите всяка година Дни на отворените врати, които дават възможност за добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, както и своевременна хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията на други хора.
 
Tube1.jpgНовина от РЗИ Пазарджик
( http://rzipz.net/news.php?extend.753 )