Новина: РЗИ Пазарджик с участие в кампанията „Скъсай с хепатита“
(Категория: Актуално)
Публикувано от riokozadminpz
сряда 25 юли 2018 - 11:55:40


Световният ден за борба с хепатита - 28 юли, се отбелязва ежегодно от 2008 г. насам. Събитието се организира от Световния хепатитен алианс и се чества по цял свят.
На 23 юли 2018 г. в гр. Смолян се проведе първата от сериите акции в различни градове на България за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита, организирана с подкрепата на Министерството на здравеопазването, община Смолян и Регионална здравна инспекция – Пазарджик. По време на акцията 132-ма души се изследваха безплатно за хепатит В и С.
Инициативата е част от кампанията „Скъсай с хепатита!” и се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание. Кампанията има за цел да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.


Вляво пред буса – мл. експерт Райна Борикова, лаборант в РЗИ Пазарджик.
Снимка от в. „Марица“ 
 
Вирусният хепатит / В и С/ представлява  съществен  проблем за общественото здраве. Той засяга 325 млн. хора по света  и  е водеща причина за рак на черния дроб /1,34 млн. смъртни случаи годишно/.
Хепатит B и C са хронични инфекции, които могат да бъдат асимптомни за дълго време - от няколко години до десетилетия.  Около  60% от случаите на рак на черния дроб се свързват с късна диагноза и лечение на вирусните хепатит В и C.
Събитията, организирани тази година от СЗО по повод Световния ден на хепатита, се провеждат под мотото "Диагностициране и лечение на хепатит".  Действията и дейностите на СЗО са насочени към постигането на глобални, регионални и национални цели, като:
 
  • насърчаване на по-широкото предоставяне на услуги за профилактика, диагностика и лечение на хепатита, както и на грижите за пациентите;
  • демонстриране на най-добри практики и насърчаване на универсално покритие на здравните услуги за борба с хепатита;
  • засилване на партньорствата и увеличаване на финансирането за борба срещу вирусния хепатит.
 
Навременното диагностициране и лечение на вирусния хепатит В и С може да спаси живота.Новина от РЗИ Пазарджик
( http://rzipz.net/news.php?extend.792 )