Новина: До 20 ноември - безплатна кампания за поставяне на силанти на деца от 5 до 8 г.
(Категория: Актуално)
Публикувано от adm_rzi_26
сряда 17 октомври 2018 - 08:47:28


Безплатната силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби на децата, осигурена от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 г., е възможност за профилактика на зъбния кариес, от която родителите трябва да се възползват.Първите постоянни молари пробиват най-рано от постоянните дъвкателни зъби. Това се случва във възрастта от 6 до 8 г. Особеностите на анатомичната форма на дъвкателните повърхности, задържането на зъбна плака, незавършената минерализация и неутвърдените навици за устна хигиена при децата на тази възраст са предпоставки за развитие на кариес  непосредствено след пробива на тези зъби. Поставянето на силанти върху дълбоките ямки и фисури е най-ефективната профилактична мярка срещу развитието на кариес. Проучвания доказват, че силантите са 100% ефективни в предотвратяването на кариеса на дъвкателните повърхности. Поставянето им е бързо, лесно и безболезнено. Детето може да се храни и пие веднага след това. 
Силантите са специално разработени за профилактика на кариеса, те са течни, за да могат да навлязат в ямките и фисурите на дъвкателните зъби. На цвят са млечнобели и не се виждат, когато детето говори или се смее. Обикновено продължителността на задържането им е от 2 до 4 г., като през този период състоянието на силанизираните зъби трябва да се контролира при редовни профилактични прегледи. Силантите могат да спестят страданието и болката на децата, свързани с пломбирането и са неизменна част от профилактиката на зъбния кариес при децата.   

За повече информация - http://www.oralnaprofilaktika.bg
 
Лекари по дентална медицина, които извършват силанизиране по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 г. за област Пазарджик 2018 г. 

Какво трябва да знаят родителите за поддържане устната хигиена на своите деца? 

Как силантите защитават първите постоянни дъвкателни зъби на децата?

Новина от РЗИ Пазарджик
( http://rzipz.net/news.php?extend.808 )