Новина: РЗИ Пазарджик с изнесени консултативни кабинети за отказ от тютюнопушене по повод Световния ден без тютюн
(Категория: Актуално)
Публикувано от adm_rzi_26
сряда 29 май 2019 - 13:17:44


По традиция всяка година РЗИ Пазарджик се включва в отбелязването на Световния ден без тютюн – 31 май. През 2019 г. инициативите на инспекцията ще преминат под мотото обявено от Световната здравна организация: „Тютюн и здраве на белите дробове“. Идеята на Световния ден е да се фокусира общественото внимание върху вредите от тютюнопушенето за здравето и конкретно пушенето - рисков фактор за белодробните заболявания. Информационната кампания на РЗИ е насочена към различни възрастови и целеви групи. Планират се измервания на въглероден оксид  в издишан въздух и количество на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи в изнесени Кабинети за консултиране и отказване от тютюнопушенето. 
Днес от 15.00 ч. ще се изнесе презентация на деца от с. Алеко Константиново - Дневен център за работа с деца от улицата на тема: „Пушенето – вредно!“. На 30 май от 11 ч. до 13.30 ч. в кафе „Линдо“ /булевард „България“/  инспектори безплатно ще консултират желаещи да откажат цигарите и ще измерват въглероден оксид  в издишан въздух и количество на карбоксихемоглобин в кръвта. 
На 31 май от 10.00 ч. ще се проведе обучение за вредата от тютюнопушенето, с акцент вредата от употребата на наргиле, с ученици от гимназия „Ат. Ченгелев“ гр. Пещера, съпроводено с демонстрация на  измерване на въглероден оксид в издишан въздух. 
Същия ден в центъра на град Пещера от 11.00 ч.  съвместно с МКБППМП Пещера ще бъде изнесен консултативен кабинет. Гражданите на Пещера могат да се възползват от съветите на специалистите, да получат информационни материали и да си направят измервания. Информационните дейности на инспекторите ще продължат и след 31 май в ПГ по ИМ гр. Пазарджик. 
От инспекцията напомнят, че гражданите желаещи да откажат тютюнопушенето могат да получат консултации след записан ден и час. Контакт могат да осъществят като се обадят на националната телефонна линия  070010323 или на тел. 034/437-247.Новина от РЗИ Пазарджик
( http://rzipz.net/news.php?extend.869 )