Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

Официален сайт на РЗИ-Пазарджик   карта на сайта
+ A | - a | A
 
 

КЪРЛЕЖОВО ПРЕНОСИМИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
 Инфекциозните болести, предавани чрез кърлежи, са актуален проблем на общественото здравеопазване. Те придобиха изключителна популярност през последните години не само по света, а и у нас. Всяко лято те фокусират вниманието на медицинската и медийна общественост.

Началните прояви на кърлежово преносимите заболявания са неспецифични и наподобяват тези на много други инфекциозни заболявания. Те включват температура, втрисане, главоболие, болки по мускулите, отпадналост. При децата често има гадене, повръщане, коремни болки. При обективното изследване може да се установи конюнктивална инфекция, която е важна находка при трансмисивните заболявания. Поради неспецифичността на клиниката данните за кърлежова експозиция трябва да се търсят насочено.
При най-малко съмнение за заболяване, пренасяно чрез кърлежи, пациентът трябва да се насочи за консултация с инфекционист или за хоспитализация в инфекциозно отделение/клиника.
Много по-често се случва разтревоженият пациент да се обърне за медицинска помощ, тъй като е открил впит кърлеж или сам го е отстранил. В първия случай лекарят трябва правилно да извади впития кърлеж. А във втория – да даде съвети за по-нататъшно наблюдение и проследяване.


[ Прочети още... ]
петък 05 юли 2013 - 12:56:07изглед за печат

Трябва да се логнете за да пуснете коментар на този сайт - ако не сте регистриран потребител кликнете тук за регистрацияИНФОРМАЦИЯ ЗА КОРОНАВИРУС

covid_fillm2021.jpg
 РАБОТНО ВРЕМЕ НА ВРЕМЕНЕН ИМУНИЗАЦИОНЕН ПУНКТ 
ПРИ РЗИ-ПАЗАРДЖИК
вторник и четвъртък 
 от 10,00ч. до 12,00ч.
понеделник, сряда и петък
 от 14.00ч. до 16.00ч.
 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 
0884 72 47 51


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License