Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

Официален сайт на РЗИ-Пазарджик   карта на сайта
+ A | - a | A
 
 

„Да спечелим заедно: един ден без цигари!“

Под това мото преминава Международният ден без тютюнев дим - 19 ноември. РЗИ Пазарджик се присъединява към инициативата на Министерството на здравеопазването, съвместно с неправителствени организации – на този ден всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушенето.
 
cigari.jpg

България е страна с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета по данни от Здравния профил на страната за 2019 г. През последните години у нас е постигнат известен напредък по отношение на контрола на тютюнопушенето, но данните продължават да са тревожни. Според „Национално проучване на факторите на риска за здравето” на Националния център по обществено здраве и анализи, 2013-2014 г. в България, 37,4 % от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи. 
На 19 ноември 2020 г. всеки желаещ може да се включи в инициативата на Коалиция за живот без тютюнев дим – „Да спечелим заедно: един ден без цигари!“, като предприеме следните стъпки: 
* Спре цигарите поне за един ден 
* Използва спестените пари за реализиране на благотворителна инициатива по собствен избор 
* Включи свои приятели 
* Сподели видео или снимки от акцията във Фейсбук
Победител е всеки, който участва!
 
* * * * * * * * * 
 
Инициативата за честване на деня без тютюнопушене е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди за  цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по цял свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.  
РЗИ Пазарджик припомня, че през цялата година всеки желаещ може да бъде консултиран безплатно за отказване от тютюнопушенето в Кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушене разположен в здравната инспекция или на телефон 034/437-247.   
 
deca.jpg
 
* * * * * * * * * * 
 
Инспекторите от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ припомнят, че според данни на СЗО: 
* Тютюнът убива почти половината от хората, които го употребяват. 
* Повече от 8 милиона души умират всяка година от последиците от употребата на тютюн.  
* Повече от 7 милиона от тях са употребяващи тютюн и бивши потребители, а над 1,2 милиона са непушачи, изложени на вторичен дим. 
* От 1,3 милиарда пушачи в света, 80% са от страни с ниски и средни доходи. 
* Тютюнопушенето е една от водещите причини за смърт, болести и обедняване. 
Тютюневата епидемия е една от най-сериозните заплахи за общественото здраве. Всички форми на употреба на тютюн са вредни за здравето и няма безвредна доза тютюн. Най-често срещаната форма на употреба на тютюн в света е пушенето на цигари. Други видове тютюневи изделия включват тютюн за наргиле, пури, пурети, тютюн на руло, тютюн за лули, бидис и кретек. 
Използването на тютюн за наргиле е вредно за здравето по същия начин, както пушенето на цигари. Потребителите обаче често имат малко разбиране или подценяват вредата от пушенето на наргиле. 
Бездимният тютюн е силно пристрастяващ и вреден за здравето. Съдържа много канцерогени, а употребата му увеличава риска от рак на мозъка, шията, гърлото, хранопровода и устата (включително рак на езика, устните и венците), както и различни зъбни заболявания.
 
  
 dete.jpg


четвъртък 19 ноември 2020 - 11:29:49изглед за печат


 
 
ВИЖТЕ
 здравно-информа-ционни клипове за правилно използване на ЛПС
И за двата клипа можете да кликнете на бутон СС в долния край на екрана, за да изберете субтитри
lps1.jpg

lps2.jpg
 
 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License