Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

Официален сайт на РЗИ-Пазарджик   карта на сайта
+ A | - a | A
 
 

СТАРТИРА ВТОРИ ЕТАП ОТ НАЦИОНАЛНАТА АНТИСПИН КАМПАНИЯ

14 февруари, Ден на влюбените - Свети Валентин и Ден на виното и веселието – Трифон Зарезан, е повод за ежегодно стартиране на втория етап от Националната АНТИСПИН кампания. 
Пандемията от COVID-19 и въведените противоепидемични мерки тази година не позволяват масово отбелязване на празника и заложените инициативи – част от кампанията, ще се проведат предимно он-лайн.

РЗИ Пазарджик подкрепи доброволците на Български младежки Червен кръст - Пазарджик, които ще отбележат Деня с прояви акцентиращи върху важността на безопасното сексуално общуване, репродуктивното здраве и превенцията на рисковото сексуално поведение и сексуално предаваните инфекции. 
На 12 февруари доброволци на младежката организация раздадоха 50 диска на Министерство на здравеопазването, предоставени от РЗИ Пазарджик с образователния филм „Какво (не)знаем за пубертета“, както и 100 броя от информационния материал „Stop на наркотиците“. Брошурата е изготвена от специалисти от здравната инспекция и отпечатана с финансовата подкрепа на Община Пазарджик. Образователният материал носи информация за най-разпространените наркотични вещества – цигари, алкохол, кокаин, хероин, канабис и др., вредното им въздействие върху организма и здравето на човек, както и информация за ХИВ/СПИН. 
На 14-ти февруари младежите от БМЧК-Пазарджик ще разпространят във Фейсбук клип със снимки на доброволци, които държат в ръцете си лист, на който пише какво за тях е любовта, а също и виртуални валентинки.
 
****** 
 
Ежегодно Националната АНТИСПИН кампания се провежда в 4 етапа. 
Стартира на 1 декември - Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН, вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май се отбелязва Денят на съпричастност с жертвите и засегнатите от ХИВ/СПИН. Четвъртият финален етап е лятната АНТИСПИН кампания. 
През 2020 г. изследвали се и узнали своя ХИВ-статус са над 270 000 души. От началото на настоящата година до 11 февруари  са открити нови 29 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 3 512. 
През 2020 г. 89% от новорегистрираните с ХИВ, са се инфектирали по сексуален път, 9% са се инфектирали при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 34%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 30%. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от броя на жените. 
Към 31 декември 2020 г. общо 1 817 лица с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 783 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. 
България е страна с по-ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население у нас е 3,7, a средният показател за страните от ЕС през 2019 г. е 5,4.


събота 13 февруари 2021 - 09:03:49изглед за печат


 
 
ВИЖТЕ
 здравно-информа-ционни клипове за правилно използване на ЛПС
И за двата клипа можете да кликнете на бутон СС в долния край на екрана, за да изберете субтитри
lps1.jpg

lps2.jpg
 
 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License