Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

Официален сайт на РЗИ-Пазарджик   карта на сайта
+ A | - a | A
 
 

28-И ЮЛИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХЕПАТИТА

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден международната общност се обединява около темата за превенцията на хепатита. Целта е да се повиши обществената осведоменост за вирусните хепатити. Тазгодишното мото на Световния ден за борба с хепатита „Не мога да чакам“ за пореден път поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

Съществуват пет основни щама на вируса на хепатит А, B, С, D и Е, като глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D. В тази връзка Световната здравна организация информира, че по света 1,1 милиона смъртни случая са причинени именно от хепатит B и хепатит С инфекции. В същото време диагностицирани са около 10% от лицата, които имат хронично протичаща инфекция с хепатит B, а децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит B при раждане, представляват едва 42%. 
 
В изпълнение на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021 - 2025 г. Министерството на здравеопазването осигурява диагностикуми и консумативи за диагностика на вирусни хепатити за нуждите на лабораторната мрежа в страната. Сред основните цели на Националната програма са: намаляване на заболяемостта с 45% и смъртността с 30% от хронични вирусни хепатити до 2025 г.; достигане и задържане на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца; достигане на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С - над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани и намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е. 
 
Министерството на здравеопазването съвместно с регионалните здравни инспекции в страната, с Националния център по заразни и паразитни болести, с Национална референтна лаборатория (НРЛ) по вирусни хепатити, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Сдружение „ХепАктив“ и СМДЛ „Сити Лаб“ организира скринингова кампания за изследване за хепатити B и С в периода от 29 юли до 5 август т.г. 
 
* * * * *
 
ВИРУСЕН ХЕПАТИТ 
 
Вирусният хепатит е разпространено инфекциозно заболяване, което уврежда черния дроб. 
Вирусният хепатит се предизвиква от самостоятелни вирусни агенти: хепатит А вирус /НА V/, хепатит В вирус /НВ V/, хепатит С вирус /НС V/ и др. със специфични качества  и начини на предаване на инфекцията от болния на здравия човек. От вирусен хепатит боледува само човекът. Източник на заразата е болният от хепатит човек или вирусоносителят (човек без клинични признаци и симптоми). Вирусният хепатит често започва със смущения в храносмилателната система или наподобява грипоподобно състояние. При засегнатите се наблюдават чернодробни оплаквания, придружени с гадене или болки в горната коремна област. Ясен признак за смущения в чернодробната функция  е жълтеницата, която най-лесно се установява  при пожълтяване на очните склери. При преглед понякога се констатира увеличен и болезнен при натиск черен дроб. Сигурен метод за поставяне на диагноза  е изследването на кръвта. 
Установени са следните пътища на предаване на заразата: 
·         Контактно-битов – в семейството, на обществени места. 
·         Полов – при необезопасени сексуални контакти. 
·         Кръвен – при използване на нестерилни игли, спринцовки, медицински и козметични манипулации. 
·         Перинатален – от заразена майка на бебе – при бременност, раждане и кърмене.   

ХЕПАТИТ А 
 
Причинителят на Хепатит А е от семейство Чревни вируси и има глобално разпространение. Болестта има определена сезонност и цикличност. Най-често завишаване на регистрираните случаи се наблюдава през есента и началото на зимата, в период през 3 до 5 години. 
Водещ път на заразяване е фекално-оралният. Вирусът се отделя с изпражненията на болния човек и се предава чрез замърсени ръце, замърсена храна, вода, прибори за хранене. Затова Хепатит А е известен като болест на „мръсните ръце”. 
Времето от момента на заразяването до появата на болестните симптоми най-често е около 45 дни. 
При типични случаи се наблюдават: 
·         Преджълтеничен стадий – появява се отпадналост, лесна уморяемост, грипоподобни симптоми – висока температура, мускулни и ставни болки, болки в корема, гадене, повръщане, безапетитие, тежест и болки в дясното подребрие, диария или запек. Този стадий продължава от 3 до 7 дни. 
·         Жълтеничен стадий – пожълтяване на склерите на очите, устната лигавица и кожата, потъмняване на урината, обезцветяване на изпражненията, отпадналост.   

ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ 
·         Спазване на стриктна лична хигиена. 
·         Редовно измиване на ръцете след ползване на тоалетна и преди хранене. 
·         Обилно измиване на плодовете и зеленчуците и всички останали хранителни продукти, неподлежащи на термична обработка. 
·         Вода да се консумира само от регламентирани водоизточници. 
·         В случаи на режимно водоснабдяване да се използва минерална вода. 
·         При поява на начални признаци на болестта: температура, болки в корема, гадене, повръщане и общо неразположение да се потърси лекарска помощ.   

ХЕПАТИТ В           
Предава се, чрез инфектирана кръв и телесни течности (ликвор, жлъчка, майчина кърма, цервикален секрет, околоплодни води, слюнка, пот). Вирусът прониква в кръвообращението при контакт с кръв и кръвни продукти, при използване на нестерилни медицински инструменти, тоалетни и козметични принадлежности, венозно инжектиране на наркотици и др. Проникване на вируса през лигавиците на тялото също е възможно. Най-често се предава при полов контакт със заразен партньор. Възможно е преминаването на вируса през плацентата. Времето от момента на заразяване до появата на първите симптоми най-често е от 60 до 90 дни.Хепатит В може да протече остро и да доведе да смъртен изход.  

ХЕПАТИТ С 
 
Най-често заразяването става чрез инфектирана кръв при инжекционна употреба на наркотици, пробиване на уши, пиърсинг и татуиране, при неспазване на хигиенните изисквания. Пренасянето чрез други телесни течности също е възможно. Инкубационният период е от 2 до 6 месеца. Най-често заразените усещат само леки нехарактерни симптоми. Често хепатит С протича хронично и след 10 – 20 години преминава в чернодробна цироза. 

ХЕПАТИТ D 
Хепатит D се развива при хора, които преди това са се заразили с хепатит В. Предава се по кръвен път. 

ХЕПАТИТ Е 
Сходен по начин на предаване на хепатит А, но протича по-тежко. 

ПРОФИЛАКТИЧНИ МЕРКИ 
Избягване на рискови сексуални контакти, избягване на директен контакт с кръв и други телесни течности, използване на индивидуални предмети за лична хигиена. Препоръчва се използването на презервативи при полов контакт.


четвъртък 28 юли 2022 - 07:04:13изглед за печатИНФОРМАЦИЯ ЗА КОРОНАВИРУС

телефон за въпроси: 
0887 921 566
работно време:
8.30ч. до 17.00ч.
covid_fillm2021.jpg
 
РАБОТНО ВРЕМЕ НА ВРЕМЕНЕН ИМУНИЗАЦИОНЕН ПУНКТ 
ПРИ РЗИ-ПАЗАРДЖИК
ВСЕКИ ДЕЛНИЧЕН ДЕН
от 9,00ч. до 12,00ч.
от 13.00ч. до 16.00ч.
 
 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 
0884 72 47 51


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License