Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

Официален сайт на РЗИ-Пазарджик   карта на сайта
+ A | - a | A
 
 

„Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“

На първи август стартира Световната седмица на кърменето. Глобалната инициатива за 30-та поредна година се организира от Световния алианс за кърмене. Членове на алианса са Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и много други световни и национални организации подкрепящи кърменето. 
Мотото на Световната седмица е: „Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“.

По инициатива на РЗИ Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана съвместно с Алианс на българските акушерки и МБАЛ-Пазарджик. На 5  август (петък) от 9,30 часа в Заседателната зала на МБАЛ-Пазарджик /ул. “Болнична“ № 15/  г-жа Благовеста Костова акушерка от Алианса на Българските акушерки ще изнесе лекция на тема: „Кърменето -  стъпка по стъпка“. Със съвети и напътствия към бъдещите майки в срещата ще се включат старша акушерка на АГО към „МБАЛ-Пазарджик“ Стефка Танева и старша акушерка от „Неонатологично отделение“  Мая Палашева. 
Поканени да присъстват на срещата са бременни жени от област Пазарджик, родилки, кърмещи жени и жени във фертилна възраст. 
От здравната инспекция са подготвили здравно-промотивни материали за участниците в събитието. 
Срещата ще премине при спазване на противоепидемичните мерки въведени със заповед на директора на РЗИ Пазарджик.   
 
***** 
 
ОТ РЗИ припомнят - майчиното мляко е отлична храна за новороденото, която му осигурява нормален растеж и развитие. Кърмата съдържа съставки, които не могат да бъдат синтезирани в лабораторни условия. Тя е богата на ензими, хормони и растежни фактори, които допринасят за естественото развитие на детския организъм. Съставът й се променя спрямо изискванията и потребностите на бебето. Кърменето дава възможност за тесен и системен контакт между майката и детето, отразява се благоприятно върху физическото и нервнопсихическото развитие на детето. 

По данни на СЗО: 
 
Кърменето е един от най-ефективните начини за гарантиране здравето и оцеляването на детето. Въпреки това, почти 2 от 3 бебета не се кърмят изключително през препоръчителните първи 6 месеца – процент, който не се е подобрил от 2 десетилетия.   
 
Кърмата е идеалната храна за кърмачета. Тя е безопасна, чиста и съдържа антитела, които помагат за предпазване от често срещани детски болести. Кърмата осигурява цялата енергия и хранителни вещества, от които се нуждае бебето през първите месеци от живота.


понеделник 01 август 2022 - 11:54:45изглед за печатИНФОРМАЦИЯ ЗА КОРОНАВИРУС

телефон за въпроси: 
0887 921 566
работно време:
8.30ч. до 17.00ч.
covid_fillm2021.jpg
 
РАБОТНО ВРЕМЕ НА ВРЕМЕНЕН ИМУНИЗАЦИОНЕН ПУНКТ 
ПРИ РЗИ-ПАЗАРДЖИК
ВСЕКИ ДЕЛНИЧЕН ДЕН
от 9,00ч. до 12,00ч.
от 13.00ч. до 16.00ч.
 
 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 
0884 72 47 51


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License