Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

Официален сайт на РЗИ-Пазарджик   карта на сайта
+ A | - a | A
 
 

Специалистите по хранене и диететика в РЗИ Пазарджик съветват:

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ РИСКА ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ В ГОРЕЩИТЕ ЛЕТНИ ДНИ?
Продължителният период от горещи дни поставя на изпитание човешкия организъм. Големите загуби на течности, поради повишеното потоотделяне, нарушават водно-солевия обмен, а прегряващият микроклимат води до хипертермия. Намалява тонусът на централната нервна система, което се отразява върху вниманието и координацията. Високите температури оказват неблагоприятно въздействие върху дихателната, сърдечно-съдовата, храносмилателната и отделителната системи. Този комплекс от симптоми е познат като питейна болест.

Какви са изискванията по отношение на храненето при тези екстремални обстоятелства?
Приемът на храна не трябва да става в условията на прегряващ микроклимат, а когато прегряването е ниско - сутрин или вечер. По този начин се създават условия за по-пълно усвояване на храната;
Питейният режим да включва поемането на повече от обичайните количества течности, като дневно се поемат от 2 до 4 литра;
Препоръчителни са охладените напитки – плодови, витаминизирани, богати на микроелементи,

както и тонизиращите – чай и кафе;
За компенсиране на загубите от сол да се приемат подсолени с 0,5 до 1% готварска сол напитки – айран, таратор и др.
Да се осигури достатъчен внос на витамини – А, В1, В2, С и т.н.;
Да се поемат храни с високо белтъчно съдържание /дневно 140-150 грама/, предимно нетлъсти меса;
Мазнините да бъдат от растителен произход;
Да се приемат повече сурови плодове и зеленчуци.

ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ ЗА ДЪЛЪГ ЖИВОТ

1. Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се редовно и с удоволствие в приятна атмосфера, отделяйте повече време за хранене.

За да сте здрави Вие се нуждаете от пълноценно хранене, което означава, че чрез храната трябва да  получавате всички необходими хранителни вещества. Храните са разпределени в няколко основни групи в зависимост от това на кои хранителни вещества са основни източници: зърнени храни и картофи; зеленчуци и плодове; мляко и млечни продукти; месо, птици, риба, яйца, бобови храни и ядки. Препоръчително е храненето да бъде разнообразно. Хранете се редовно,  3 - 5 пъти дневно.  Закуската е важна и не трябва да се пропуска. Вечеряйте не по-късно от 2 – 3 часа преди лягане.

2. Консумирайте зърнени храни като основен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнести продукти.

Зърнените храни (жито, ориз, царевица, ръж, ечемик, овес) и продуктите от тях са основната растителна храна за човека и доставят най-голяма част от енергията на хората. Пълнозърнестите храни (пълнозърнест пшеничен и ръжен хляб, макаронени продукти от пълнозърнесто брашно, кафяв ориз, овесени ядки и др.) са богати на влакнини, доставят витамини от група В и много минерални вещества. Разпространеното мнение, че хлябът и картофите трябва да се избягват, тъй като консумацията им води до свръхтегло и затлъстяване, е погрешно.
Пълнозърнестите храни стимулират функциите на стомашно-чревният тракт и намаляват рискът от запек, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.
Включвайте ежедневно в менюто си хляб и други зърнени храни – около 250 – 450 грама дневно.  Консумирайте картофите варени или печени, избягвайте пържените картофи и чипса.  Ограничавайте консумацията на тестени храни, които са с високо съдържание на мазнини (баница, тутманик, мекици и др.)

3.Консумирайте ежедневно разнообразни зеленчуци и плодове - над 400 грама дневно, за предпочитане сурови.

Зеленчуците и плодовете са важна част от здравословното хранене, те доставят голям брой витамини и минерали. Достатъчният им ежедневен прием намалява значително риска от развитие на различни ракови, сърдечно-съдови болести, свръхтегло и затлъстяване и диабет тип 2.
Суровите зеленчуци и плодове се препоръчват, защото при колинарна обработка голяма част от съдържащите се в тях витамини се разрушават.

4. Консумирайте ежедневно мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.

Млякото и млечните продукти са ценна храна за всички възрасти. Те са най-добрият източник на лесно усвоим калций, който е от жизнено значение за изграждане и поддържане структурата на костите и зъбите. Приемът на необходимите количества калций намалява риска от остеопороза. Достатъчният прием на калций, на който млякото и млечните продукти са богати съдейства и за намаляване на риска от високо кръвно налягане. Млечнокиселите бактерии на киселото мляко подобряват храносмилането и стимулират чревната перисталтика. Млякото и млечните продукти съдържат пълноценни белтъци и други незаменими хранителни вещества, като витамин А, витамин Д, целият спектър  на витамините от група В.
Високото съдържание на мазнини в млякото и млечните продукти увеличава риска от повишен холестерол в кръвта и сърдечно-съдови болести.
Консумирайте ежедневно по една чаша кисело или прясно мляко (200 мл) и 50 грама сирене.
Избирайте кисело или прясно мляко с ниско съдържание на мазнини (1,5%) или обезмаслено.
Предпочитайте сирене и извара с ниско съдържание на мазнини и сол.
Обезсолявайте соленото саламурено сирене като го оставяте известно време да престо във вода.

5. Консумирайте постни меса и често замествайте месото с риба, птиче месо или бобови храни.

Препоръчително е да се консумират меса без тлъстини, приготвени чрез варене, задушаване или печене. Животинските мазнини в тлъстите меса и колбасите увеличават холестерола в кръвта и риска от сърдечно-съдови заболявания. Препоръчва се консумацията на риба поне един път седмично, защото е източник на пълноценни белтъци. Бобовите храни (фасул, леща, грах, соя, нахут, бакла) са растителна алтернатива на животинските белтъчни храни.
Яйцата са източник на пълноценен белтък, но жълтъкът съдържа високо количество холестерол.
Ядките са богати на ценни растителни мазнини, но поради високата си калорийност се препоръчват в умерени количества.
Консумирайте птиче месо без кожа и постни червени меса до 3 пъти седмично (100 грама/порция).
Отстранявайте видимата мазнина от месото преди готвене.
Приемайте 30 – 50 грама ядки дневно.
Хора без повишен холестерол в кръвта могат да консумират по едно яйце дневно, а тези с повишен холестерол трябва да ограничават приема до половин жълтък на ден.

6. Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.

Приемът на големи количества животински мазнини увеличава риска от затлъстяване и диабет тип 2. Приемът на растителни масла - слънчогледово, царевично и соево, шафран, понижава нивото на общия и “лошия” холестерол.
Високата консумация на твърди маргарини увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.
Предпочитайте растителните мазнини (слънчогледово и царевично олио, зехтин и др. пред животинските мазнини - мас и масло)

7. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти, избягвайте консумацията на газирани напитки, съдържащи захар.

Захарта придава приятно чувство на сладост, но е източник само на “излишни калории” и не доставят други полезни хранителни вещества, като витамини и минерали, за разлика от плодовете и зеленчуците.
Пчелният мед съдържа биоактивни вещества и е за предпочитане пред захарта за подслаждане.
Високата и честа консумация на захар и съдържащи захар  храни и напитки допринася за затлъстяване, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и зъбен кариес.

8. Ограничете употребата на сол и консумацията на солени храни.

Високата консумация на сол увеличава риска от високо кръвно налягане, рак на стомаха, увреждане на бъбречните функции, увеличена загуба на калций и остеопороза.
Ограничавайте консумацията на консервирани храни, колбаси, солена риба, туршии и др.
Вместо със сол овкусявайте храната с растителни подправки – чубрица, джоджен, магданоз.

9. Приемът на алкохолни напитки е вреден за Вашето здраве.

Алкохолните напитки съдържат етилов алкохол. Те доставят енергия, но не съдържат полезни хранителни вещества. Високите дози алкохол увреждат мозъчната функция и причиняват интоксикация. Увеличава се риска от хронични заболявания – чернодробни увреждания, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт и някои видове рак.
Умерената консумация на алкохолни напитки, специално на червено вино намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Дневният прием на алкохол трябва де е в умерено количество – една бира или една чаша вино, или 50 мл концентрирана алкохолна напитка.
Консумирайте алкохолните напитки бавно, заедно с храна.
Предпочитайте ниско-алкохолни напитки.

10. Приемайте ежедневно достатъчно вода и течности.

Оптималното количество вода необходимо за правилното функциониране на организма е  1,5 - 2 литра на ден.
Водата е жизнено необходима,  защото представлява основна съставка в човешкия организъм; поддържа структурата и функциите на всички органи и системи. Водата участва в обмяната на веществата, в транспорта на хранителни вещества и кислород до клетките, в отделянето на отпадни продукти от обмяната на веществата.  Регулира телесната температура.
Доброто оводняване на организма намалява риска от камъни в бъбреците, запек и др.
Пийте всеки ден поне 6 – 8 чаши вода – това количество включва и течности като чай и др.
Пийте повече вода при висока температура на околната среда.

11. Поддържайте здравословно тегло, бъдете физически активни всеки ден.

Свръхтеглото и затлъстяването са сериозни здравни проблеми, като значително повишават риска от диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и артрит.
За оценка на здравословното тегло се използва показателят “индекс на телесната маса” (ИТМ), който представлява съотношението на телесното тегло, изразено в килограми спрямо ръста, изразен в метри и повдигнат на квадрат.
Нормално тегло - до 24,9 ИТМ
Наднормено тегло - над 25 ИТМ
Редовната физическа активност подобрява самочувствието, работоспособността и съня, намалява стреса и риска от затлъстяване и остеопороза.
Поднорменото тегло увеличава риска от нарушаване на имунитета и свързаните с това заболявания.
Замествайте високо-енергийните храни с пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци.
Бъдете физически активни поне 60 минути дневно.

12. Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.

Използвайте методи на кулинарна обработка, които съхраняват витамините и микроелементите и предотвратяват образуването на вредни за здравето вещества. За целта ограничете пърженето на продуктите,  прилагайте варене на пара, задушаване  или печене при топлинната им  обработка.
Правилното приготвяне и съхраняване на храната осигурява минимални загуби на хранителни вещества, запазване на биологичната пълноценност, високо качество и безопасност на храните.
Избягвайте контакт между сурови и готови за консумация храни при тяхната обработка и съхранение.
Не размразявайте месо и риба на стайна температура, а в хладилник, в студена вода и микровълнова фурна.
Топлинната обработка на животинските продукти (месо, птици, риба, яйца) трябва да е с достатъчна продължителност.
Спазвайте указанията за съхранението на храните, посочени в етикета.


петък 12 август 2011 - 08:46:00изглед за печат


 
 
ВИЖТЕ
 здравно-информа-ционни клипове за правилно използване на ЛПС
И за двата клипа можете да кликнете на бутон СС в долния край на екрана, за да изберете субтитри
lps1.jpg

lps2.jpg
 
 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License