Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

Официален сайт на РЗИ-Пазарджик   карта на сайта
+ A | - a | A
 
 

Най-често задавани въпроси, свързани със здравословното хранене

В: Какви са най-честите причини за затлъстяване сред хората и в частност при подрастващите?
Отговор:Може да се каже, че те са комплексни.
Основна и главна вина за затлъстяването е начинът на хранене.
Къде грешим в ежедневното си хранене?
*0  Прекаляваме с животински мазнини /луканки, салами, тлъсти меса и др./.
*1  Прекаляваме с въглехидратни храни /банички, милинки, сладкиши и др./.
*2  Прекаляваме с термично обработени растителни мазнини /пържене/.
*3  Прекаляваме с обилно вечерно и нощно хранене.
*4  Не доставяме на организма достатъчно пълноценен животински белтък съдържащ се в млякото и млечните продукти /особено извара/, месото, яйцата и др.
*5  Или преяждаме, или се храним редуцирано /1-2 пъти дневно/.

От ранна възраст трябва да се търсят подходящи начини и поводи, за да се повишат знанията на децата за ролята на отделните храни за здравето и растежа им, което с времето ще доведе до техния правилен избор на храни в къщи и в магазина.
При въвеждането на нови и здравословни храни трябва да се уважават и индивидуалните хранителни предпочитания на децата. Грешно е да се използва храната като средство за наказание или любимо лакомство да се използва като начин за налагане на добро поведение при децата.
През последните десетилетия децата започнаха да се задържат пред телевизора и компютъра с часове. В действителност има много общо между детското затлъстяване и гледането на телевизия. Освен това, когато децата гледат телевизия са подложени на внушението на рекламите на различни висококалорични и с високо съдържание на захар храни и снаксове, а подобни рекламни кампании имат особено голям ефект сред детската аудитория. Тенденцията на заседналия живот трайно се настанява и във физическото натоварване. Децата все по-често не желаят да посещават часовете по физкултура.
В крайна сметка ниската физическа натовареност и консумацията на снаксове, повишава риска към затлъстяване, свързан с други болести. В следствие на това те съвсем от малки започват да водят заседнал начин на живот, който видимо се отразява на килограмите им, а иначе води и до много други последици като неправилно костно развитие, бавен метаболизъм, хормонални и дори емоционални проблеми. Децата имат физически нужда да изгарят енергия и, ако забележите, че вашето дете не обича да тича и се задържа повече пред компютъра, е време да изберете заедно спорт, който да посещава редовно.
Генната предразположеност също е фактор, който може да доведе до затлъстяване. Ако родителите имат склонност към напълняване, това най-вероятно ще доведе и до склонност на детето към напълняване.
Практически препоръки за здравословно хранене на децата:
1. Разнообразие на консумираните храни.
2. Намаляване на консумацията на мазнини.
3. Увеличаване на консумацията на плодове, зеленчуци и зърнени храни.
4. Ограничаване на консумацията на готварска сол.
5. Увеличаване на консумацията на риба.
6. Умерена консумация на захар и захарни изделия.
7. Препоръчителна кулинарна обработка на продуктите:
Плодовете и зеленчуците е препоръчително да се консумират предимно сурови, в натурален вид - ненарязани  или под формата на салати
Методите за топлинна обработка на храните трябва да са щадящи и максимално да запазват полезните им съставки. За тази цел най-често се препоръчват варене на пара, задушаване и печене. Пърженето се избягва, защото при него се образуват окислени продукти на мазнините, които са токсични и дразнят лигавицата на храносмилателния тракт.

Децата имат нужда от мляко, яйца, плодове и зеленчуци, риба, нетлъсто месо. Никой не говори, че трябва да забравят за тестените закуски, но просто трябва да са в умерени количества. Колкото по-необработена е храната, толкова по-полезна е за детето. Всички видове храни в лъскави опаковки, с редица подобрители, консерванти и подсладители са изключително вредни. Колкото по-рядко детето яде такива неща, толкова по-добре.

В: Имат ли децата изградена култура на хранене и кой трябва да е отговорен за придобиването на такава ?
Отговор: Храненето на децата е споделена отговорност. Всеки, който се грижи за децата, играе важна роля за осигуряването им с адекватно и здравословно хранене, както и за изграждане на здравословни хранителни навици у тях. Децата на възраст от 3 до 7 години са в период на изграждане на своите хранителни навици, което прави тази възраст особено важна за създаване на здравословен модел на хранене.
България е на едно от челните места по затлъстяване на децата. Този факт е несъмнено тревожен и повдига въпроса как от нация с добра и сравнително здравословна кухня допуснахме да попаднем в тази класация и да излагаме децата си на риск заради това, с което се хранят.
Съвсем естествено е, че основна роля за затлъстяването на децата им имат родителите. Днес може често да видим как отегчени майки залъгват капризите на децата с шумоляща торбичка пълна с нещо мазно и нездравословно, което трудно може да наречем храна или с консервирани кремчета с всевъзможни цветове.
Детските градини и училищата могат да играят решаваща роля в създаването на здравословен модел на хранене на децата, който ефективно да допринесе за общото подобряване на храненето и здравето им. Голямо значение има и адекватната информираност на децата по въпросите на храненето, което най-ефективно може да се реализира чрез въвеждането на специално обучение по здравословно хранене още от най-ранна възраст, включително въвеждането на подходяща информация чрез различни предмети на училищната програма и игрови занимания в детските градини.
Специалистите по хранене и диететика популяризират съвременните насоки за здравословно хранене чрез всички възможни начини - средства за масова информация, брошури, специализирани наръчници, електронни сайтове и др. необходимо е в детските заведения и училищата да се въведат подходящи форми на обучение специално за децата с цел формиране на здравословно хранително поведение - основа за ранна профилактика на болестите, свързани с небалансираното хранене в по-късна възраст - диабет, хипертония и др.
Проблемите с теглото при възрастните хора у нас често се свързват с липсата на достатъчно средства, които да им позволят да се хранят пълноценно и да спортуват. Този извод е спорен, тъй като има много диетични и полезни храни, които не са никак скъпи, а страшно полезни – ориз, сезонни плодове и зеленчуци, овесени ядки. Що се отнася до децата, този извод е още по-неприложим, тъй като един банан не е по-скъп от пакет чипс, но често следобедната закуска бива заместена именно с нещо от този сорт. Проблемите идват по-скоро от културата на хранене на родителите, която бива наследена от децата. Факта е, че децата следват хранителните навици на родителите си, които често се хранят нездравословно.
Според американски диетолози, ако детето затлъстее до четиригодишна възраст, най-вероятно то ще остане с наднормено тегло. Причината е, че организмът привиква на определен режим на хранене. Освен това на клетъчно ниво започва да трупа много по-лесно мазнини.

Въпрос: Какви заболявания предизвиква затлъстяването и каква е превенцията срещу тях ?
Отговор: Много от страничните ефекти на наднорменото тегло (т. нар. Тип 2 диабет, хипертония, апоплектичен удар/ пристъпи, сърдечни пороци, ортопедични проблеми) е било смятано, че присъстват само при възрастното население. Днес те са се превърнали и в педиатрични проблеми. Пълнотата при децата води до психологически стрес и социално отхвърляне, което може да доведе до понижаване на самочувствието. Пълното дете често е подложено на присмех.
Една четвърт от децата с наднормено тегло показват признаци на глюкозна нетърпимост, която е рисков фактор за развитието на Диабет от Тип 2. Тази форма на диабет преди време бе наблюдавана само при възрастните, но сега се наблюдава повишаване на заболяването и при децата. Ако тези деца с наднормено тегло развият диабет докато стигнат възраст до 20 години, то в останалата част от живота си те са изложени на риск от усложнения, свързани с появата на диабет. Развитието на болестта в юношеството води и до директен път към ниско качество на живот и скъсен цикъл на живота, ако болестта не се лекува навреме.
Възможното решение
Как може да бъде решен проблемът? Децата с наднормено тегло трябва да получават медицински прегледи от педиатри за да бъдат елиминирани физическите причини и в последствие да бъде създаден план за регулиране на телесната маса и регулиране на начина на живот. Децата се нуждаят да бъдат окуражавани, за да развият начин на живот, който включва редовно спортуване и здравословно хранене. Помага, ако бъде включено цялото семейство. Родителите трябва да наблюдават времето, прекарано в пасивни дейности и да окуражават физическите занимания. Освен това родителите трябва да се опитват да предотвратят постоянната консумация на бързи закуски. Ако родителите редовно приемат плодове и зеленчуци, тогава техните деца ще последват примера им. С правилни промени в начина на живот, развитието на диабет може да бъде спряно или отложено.
Затлъстяването обикновено е проблем за цял живот. Много често се получава така, че теглото може да бъде възвърнато, един път след като вече е загубено. Това се получава, когато отслабналият се върне към старите си навици на хранене и възстановяване на спортните упражнения. Юношата с проблеми в теглото трябва да бъде научен на здравословен начин на живот.

Въпрос: Какви основни принципи трябва да се спазват в храненето на подрастващите, за да бъде пълноценно и здравословно ?
Отговор:
1. Консумирайте разнообразна храна. Отделяйте достатъчно време за хранене в приятна и спокойна атмосфера.
2. Не пропускайте сутрешната закуска, хранете се редовно.
3. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия, предпочитайте пълнозърнест хляб.
4. Консумирайте повече зеленчуци и плодове (за предпочитане сурови), по възможност при всяко хранене.
5. Включвайте всеки ден мляко и млечни продукти с намалено съдържание на мазнини и сол.
6. Избирайте месо без тлъстини, заменяйте месото и месните продукти с риба или бобови храни.
7. Ограничавайте мазнините, особено животинските, избягвайте пържените храни.
8. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски изделия, избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар.
9. Намалете употребата на сол и консумацията на солени храни.
10. Приемайте ежедневно достатъчно вода и течности.
11. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
12. Спазвайте хигиенните правила при хранене , приготвяне и съхранение на храните.

ВЪПРОС: Има ли трайна тенденция към затлъстяване ?
Отговор: Във всички популационни групи се наблюдава значително увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването.
Тревожно е, че и при децата и юношите в България се установява висока честота на свръхтеглото и затлъстяването. В националното проучване на храненето и хранителния статус на учениците (1998 г.) бе установено, че 19% от момчетата на възраст 7-18 г. са със свръхтегло, а 4.3% - със затлъстяване, 16% от момичетата са със свръхтегло и 3% - със затлъстяване. Най-висок е относителният дял на децата със свръхтегло и затлъстяване в началото на пубертета – 13-годишна възраст при момчетата (25.6% със свръхтегло и 6.9% със затлъстяване) и 10-годишна възраст при момичетата (20.5% със свръхтегло, 4.6% със затлъстяване).
Въпреки, че данните от проучването на храненето и хранителния статус от 2004 г. показват тенденция за намаляване на свръхтеглото и затлъстяването при децата в ученическа възраст, особено при момичетата над 14 години, цитираните по-горе данни демонстрират сериозността на проблема в България и необходимостта от спешни интервенции и ефективна профилактична програма. (данните са от Национален план за действие “Храни и хранене” - 2005-2010)
Често наблюдаваната психо-социална дискриминация на децата със свръхтегло и затлъстяване е една от причините за широко разпространеното през последните години самоприлагане на драстични редуциращи диети. Неподходящите и прилагани без контрол диети за отслабване предизвикват хранителни дефицити, които се отразяват върху здравето, растежа и развитието на децата. Такива диети също така крият рискове от разстройства в хранителното поведение като анорексия и булимия нервоза, свързани със сериозни здравни проблеми, даже смъртен изход.
Наднорменото тегло е свързано не само със свръхприема на храна с висока енергийна стойност , но и с установената ниска физическа активност сред голяма част от населението, включително и при децата в ученическа възраст.
Много по-лесно е да не позволим детето да стане пълно, отколкото след това да го подлагаме на мъчителни за него диети. Много е важно още от най-ранна възраст да научите детето да се храни правилно. Зеленчуците и плодовете няма да му се виждат безвкусни, ако то е научено да се храни с тях. Проблем при много подрастващи е, че те не обичат вкуса на по-голямата част от здравословната храна и са привикнали към твърде пикантните и сладки видове храна. Именно затова се опитвайте да контролирате какво яде, особено в първите години на живота му, когато избора на менюто му зависи изцяло от вас. Уведомете за това и всички близки и баби, за да няма недоразумения, когато започнат да го засипват с лакомства.


петък 06 април 2012 - 08:43:54изглед за печат


 
 
ВИЖТЕ
 здравно-информа-ционни клипове за правилно използване на ЛПС
И за двата клипа можете да кликнете на бутон СС в долния край на екрана, за да изберете субтитри
lps1.jpg

lps2.jpg
 
 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License