Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

Официален сайт на РЗИ-Пазарджик   карта на сайта
+ A | - a | A
 
 

Тютюнопушене и поколение
По данни на СЗО, “При настоящите тенденции в тютюнопушенето, 500 милиона души, ще загинат евентуално от употреба на тютюн.  Повече от половината от тях днес са деца и юноши.  До 2030 г. тютюнопушенето се очаква да бъде най-голямата причина за смърт по света. Тютюнопушенето вече убива по 1 на всеки 10 възрастни по целия свят. Към 2030 г. се очаква да умират от тютюнопушене 1 на всеки 6 човека – т.е. 10 000 000 смъртни случаи годишно.
Пасивното пушене в детска възраст представлява сериозна заплаха за  общественото здраве.Основният източник на цигарен дим в предучилищна възраст са пушещите в присъствие на детето родители и други членове на семейството. Според проучване на експерти от Националния център по обществено здраве и анализи, по-голямата част от учениците прекарват часове наред дневно в среда, където се пуши. Над 70 процента от анкетираните деца между 14 и 18 години са пушили цигара, като  момчетата са пропушили средно на 12.2, а момичетата – на 13 години. Пушат 28.2 процента от учениците на 13-15 годишна възраст, като 14.3 процента са всекидневни пушачи. Тревожен е фактът, че 7.2 процента от учениците са запалили първата си цигара на възраст 7 години и по-рано,а всеки девети - на 8 -10 години.
По целия свят тютюнопушенето е една от най-важните причини водещи до инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт.  Причина, която може напълно да бъде предотвратима.
Тютюнопушенето е включено като заболяване в Международната класификация на болестите.

Тютюнът предизвиква висока степен на зависимост благодарение на едно от веществата съдържащи се в него – никотинът.   Зависимостта, която никотинът предизвиква по сила се сравнява с тази на хероина. 

Тютюневият дим съдържа над  4000 химически вещества, голяма част от които са токсични и радиоактивни. За повечето със сигурност се знае, че предизвикват рак.
   
Някои от вредните вещества са:
Въглеродният диоксид – изтласква кислорода от червените кръвни клетки, вследствие на което тъканите и органите получават по-малко кислород.
Радиоактивен полоний, заедно с този елемент цигареният дим доставя в белите дробове още радиоактивно олово-21 и бисмут-210, при което "умереният пушач” се облъчва с предостатъчна радиоактивна доза, за да предизвика рак в белите дробове.
Амоняк - предизвиква остро, дразнещо въздействие, парещо усещане в езика, устната кухина и очите.
При пушенето на цигарите се отделят големи количества етерични масла. В организма те се дестилират, като образуват токсично действащи алдехиди, киселини, феноли и терпени. Всички тези вещества оказват много неблагоприятно влияние върху състоянието на сърцето.
Тютюневата смола - черна лепкава материя, която се отлага във филтрите на цигарите, по стените на лулите и съдържа бензопирин, бензоантрацен, радиоактивен калий, които са продукти безспорно предизвикващи рак.

Тютюнопушенето уврежда всички органи! Засяга всички жизненоважни функции на организма!

Основни заболявания:

 • Мозъчен инсулт;
 • Катаракта – перде на окото;
 • Рак на устната кухина и гърлото;
 • Белодробни инфекции;
 • Белодробен рак
 • ХОББ – хронична обструктивна белодробна болест - /хроничен бронхит и емфизем/;
 • Сърдечен инфаркт;
 • Рак на панкреаса;
 • Аортна аневризма;
 • Рак на стомаха;
 • Рак на бъбреците и пикочния мехур;
 • Рак на шийката на матката;
 • Периферно съдово заболяване;
 • Стерилитет;
 • Повишава риска от аборти;
 • Ниско тегло на новородени;
 • Много други.

Тютюнопушенето е вредно не само за самите пушачи, но и за другите хора изложени на тютюневия дим. Пасивното тютюнопушене увеличава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, рак на белия дроб, мозъчен инсулт, астма и т.н. при непушачите. Особено опасено е то за бременните жени и малките деца.
При престой на бременна жена в  затворено пространство с експозиция на цигарен дим за 30 минути, СО в кръвта й достига до нивото на СО в кръвта на пушач.  Съдържащият се в кръвта СО изтласква кислорода от червените кръвни клетки, в резултат на което тъканите получават по-малко кислород. Комбинацията от повишени нужди от кислород и нарушен обмен на кислород нарушава функцията на сърцето и повишава риска от образуване на съсиреци – тромби, които могат да запушат кръвоносните съдове на бременната жена. 
Тютюнопушенето на бременните  излага на риск от различни увреждания неродените им бебета. Наблюдения с ултразвук на зародиши на пушачки, след една изпушена цигара, показват намаляване притока на кръв към плацентата, СО води до намаляване притока на кислород към зародиша. При пушачките е по-голям рискът от недоносеност, спонтанни аборти и мъртвородени деца. Много често бебетата се раждат преждевременно и с тенденция към по-ниско тегло (средно с по 200 гр. по-малко). Често срещан е „Синдромът на внезапна детска смърт” – изследванията показват, че 25% от тези умирания при видимо здрави деца, са свързани с тютюнопушенето на майката.
Особено опасно е излагането на тютюнев дим на бременните жени в малки затворени пространства, в тях концентрацията на вредни вещества се увеличава до 200 пъти.
При майки-пушачки, които кърмят в 1 литър кърма съдържанието на никотин е 0,5mg. Смъртоносната доза е 1 mg никотин на килограм телесно тегло.
Здравословният начин на живот осигурява лично здраве и гарантира създаването и отглеждането на жизнено и здраво поколение!

                        Използвани материали:
«Тютюнопушенето: глобалната заплаха» -
Джон Крофтън и Дейвид Симпсън, изд. МЗ
Снимка – Интернет


вторник 29 май 2012 - 13:40:47изглед за печат


 
 
ВИЖТЕ
 здравно-информа-ционни клипове за правилно използване на ЛПС
И за двата клипа можете да кликнете на бутон СС в долния край на екрана, за да изберете субтитри
lps1.jpg

lps2.jpg
 
 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License