Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

Официален сайт на РЗИ-Пазарджик   карта на сайта
+ A | - a | A
 
 

Препоръки за здравословно хранене при бременност и кърмене
БРЕМЕННОСТ
Правилното хранене преди, по време и след бременност има важно значение за здравето на бременната жена,  родилката, за нормалното развитие на плода и раждането на здраво бебе.
Плодът е изключително чувствителен към ограничения внос на хранителни вещества, което може да се прояви с:
 • Забавен вътреутробен растеж на плода;
 • Ниско тегло на новороденото;
 • Увеличена заболеваемост и смъртност на новородените;
 • Изоставане във физическото и нервно-психическото развитие на детето.

Практически препоръки за хранене по време на бременност:
 •  Менюто е добре да се планира поне за няколко дни – дава възможност да се осигури разнообразна храна.
 •  Всяко дневно меню трябва да включва зърнени храни или картофи. За предпочитане са пълнозърнести храни – пълнозърнест хляб, кафяв ориз, спагети от пълнозърнесто брашно, овесени ядки и др.
 •  Всяко хранене да съдържа пресни плодове и/или зеленчуци – минимум 400 грама дневно разнообразни подове и зеленчуци всеки ден според сезона.
 •  В дневното меню да се включват  мляко и млечни  продукти с ниско или намалено съдържание на мазнини (под 2%) и ниско съдържание на сол.
 • Всяко дневно меню трябва да съдържа представители на храните, богати на белтък – постни меса, варива, риба.
 • Количествата на добавените мазнини да се ограничат при приготвянето на ястията, за предпочитане са  растителните масла пред животинските мазнини, и да се избягват пържените храни.
 • Да се ограничат количеството на захарта, бонбоните и сладкарските продукти в менюто – могат да се заменят  с пресни плодове.

РЕГУЛИРАНЕ НА ТЕГЛОТО
Нормалното тегло е важен фактор за добър хормонален баланс.
Ако майката е с наднормено тегло или затлъстяване, ще износи по-трудно и ще бъде предразположена към някои усложнения на бременността.
Нормалното наддаване на тегло за периода на цялата бременност е 10 - 12.5 кг.
Ако жената е много слаба и планира да забременее, най-добре е да достигне желателното за съответния ръст тегло преди забременяването.
Преди бременност - поне за три месеца трябва да се осигури оптимален внос на витамини, минерали и др. вещества:
Фолиева киселина - играе роля за формирането в първия месец на бременността на костния канал, в който са разположени главният и гръбначният мозък.
Дефицитът й води до непълно затваряне на костния канал (спина бифида), отлепване на плацентата, спонтанен аборт, забавено развитие на плода, преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото.
Храни богати на фолиева киселина:
 • всички зелени листни зеленчуци - салати, марули, спанак, коприва, лапад, магданоз, брюкселско зеле, броколи, зеле, зелен лук, праз лук, магданоз, джоджен, копър;
 • пълнозърнест хляб, пшеничен зародиш, леща, боб, соя, грах, зелен фасул, кафяв ориз, карфиол, репички, моркови, тиквички, къпини, малини, портокали, ядки (орехи, фъстъци, бадеми), цитруси, жълтък, черен дроб.
ВНИМАНИЕ!  Черен дроб - освен на фолати  е богат и на витамин А.

Бременната жена се нуждае от:
Повече белтък - основен градивен елемент, от който зависи растежът на плода, плацентата и матката.
Повишените нужди се равняват на допълнително количество от 50 г. месо или чаша и половина мляко.
Недостиг на белтъчини - задръжка в развитието на плода и бързо изконсумиране на майчиния организъм.
Високо качествен белтък (пълноценен), който е източник на всички необходими аминокиселини се съдържа в млякото, млечните продукти, рибата, месото и месните продукти, яйцата.
Бобовите храни (боб, леща, соя), ядките и семената са добри растителни източници на белтъци. Да се комбинират със зърнени храни – това прави растителния белтък пълноценен.
Повече калций - около 100 гр.  допълнително мляко или млечни храни. 
Калций и витамин Д са  нужни за изграждане костите на плода. Витамин Д е нужен за усвояване на калция от организма. Богати на този витамин са риба, жълтък, краве масло, уместни са и разходки на слънце.
Киселото мляко и другите млечнокисели продукти съдържат пробиотици - живи микроорганизми, които оказват полезен за здравето ефект. Потискат развитието на вредните микроби в червата и така намаляват случаите на чревни разстройства, подобряват храносмилането, стимулират движението на червата и намаляват запека. Подобряват имунитета, намаляват случаите на свръхчувствителност и алергия към млякото.
Освен млечните храни могат да се ползват варива, зеленчуци и пълнозърнести храни, но тъй като те съдържат вещества образуващи съединения с калция, той се усвоява в по-малка степен. Това може да се коригира чрез внасяне на киселини с плодове и сокове.
Недоимъкът - най-често остеопороза и/или зъбни проблеми. 
Повече желязо
Желязото е съставна част на хемоглобина на еритроцитите, който доставя кислород на всички клетки в организма. По време на бременност количеството на еритроцитите е увеличено поради нарасналите нужди от кислород.
Храни богати на лесно усвоимо желязо са месо и месни продукти, риба, пълнозърнени и зърнени храни (овесени ядки, варено жито), коприва, спанак, лапад, салати, боб, леща, соя, яйца, сухи плодове, шипки, тиквени семки, ряпа, повечето подправки, ядки, какао.
Желязото от растителните храни и яйцата се усвоява в по- малка степен от желязото в месото, но това се подобрява ако се консумират с храни богати на витамин С - плодове и сокове. Стимулиращо действие има и плодовата захар.
Недоимък - желязодефицитна анемия на майката.
Рисковете за плода са задръжка в развитието с резултат ниско тегло и анемия на новороденото.
Чаят и кафето да не се приемат непосредствено след основното ястие, а между храненията. Съдържат фенолни съединения, които свързват желязото в неусвоима форма.
При ниски запаси в началото на бременността - допълнително желязо под формата на хранителни добавки.
Повишени нужди от витамин С
Витамин С - осигурява по-голямо всмукване на нехемовото (различно от това в кръвта) желязо в червата и подобрява имунитета.
Богати на витамин С са чушките, зеленият грах, карфиолът, зелето, магданозът, зеленият лук и чесън, старият чесън, репичките и ряпата, картофите, цвеклото, а от плодовете – шипки, портокали, лимони, грейпфрут, киви, пъпеши, ягоди, ябълки, кестени.
Витамин А – висок прием на този витамин може да увреди плода. Бременните не бива да приемат добавки, които го съдържат.

Да се избягва черният дроб !
Консумацията на черен дроб трябва да е ограничена - съдържа много големи количества витамин А. Високите дози от този витамин са токсични за плода.
Но няма ограничение за консумацията на моркови, домати и др. оранжево-червени зеленчуци, които са богати на каротини. Каротините в организма частично се превръщат във витамин А.

ДРУГИ ХРАНИ
Сол - няма повишена потребност за времето на бременността.
Високата й употреба е предпоставка за повишено кръвно налягане или отоци в края на бременността.
Да се използва йодирана сол!
В планинските райони съдържанието на йод в почвата и водата, а оттам и в хранителните продукти е ниско. Ниският прием на този елемент може да доведе до йоден дефицит, който по време на бременността създава висок риск за изоставане в умственото развитие на новороденото.
Вода – средно на ден от 8 до 12 чаши вода, сокове, мляко и др.
Алкохол - намалява способността за забременяване, а в ранния период на бременността уврежда зародиша. Консумацията не бива да надхвърля чаша вино или бира.
Голяма консумация - висок риск за раждането на бебета с ниско тегло и ръст, забавено физическо и умствено развитие на плода.
Кафе - Кофеинът преминава през плацентата и влияе неблагоприятно на плода. Повече от три кафета, шест чая или безалкохолно с кофеин увеличават вероятността за ниско тегло на новороденото.
Храненето може да помогне при общите неразположения на бременността
Тежест след нахранване, киселини и парене в горната част на стомаха може да имате през цялата бременност.

Препоръки:
 • Да се консумира често и малки количества храна
 • Храната да се пече или задушава, вместо да се пържи
 • Да се пият течности между храненията, а не заедно с ястията
 • По-малко подправки, мазнини, газирани и кофеинови напитки
 • Препоръчват се разходки след нахранване

КЪРМЕНЕ
Защо майчината кърма е най-добрата храна за бебето ?
Кърмата осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда през първите 6 месеца от живота.
Съдържа растежни фактори и хормони, които подпомагат развитието на детето.
Съдържа идеалния баланс от хранителни вещества за бебето.
Лесна е за усвояване от недоразвитата храносмилателна система на бебето.
Чрез кърмата бебето получава безценен имунитет и защита от инфекции.
Има изключителна чистота  не създава риск от инфекции.
Намалява вероятността от стомашни разстройства и запек при детето.
Намалява риска от алергии.
Намалява риска от затлъстяване в по-късното детство.
Кърмените деца имат по-здрави зъби.
Млякото е винаги с необходимата температура, винаги на разположение на бебето, когато то огладнее, без да се налага да се приготвя хранителна смес и да се затопля.
Бебето може да регулира само колко да яде според нуждите си и апетита си. Това прави естественото хранене по-гъвкаво, докато при изкуственото бебето е принудено винаги да изяжда едно и също количество.
Кърменето помага за по-бързото възстановяване на нормалните размери на матката и намалява кървенето, забавя възстановяването на менструацията и загубата на кръв с нея, което намалява риска от желязодефицитна анемия.
Кърменето намалява риска от рак на гърдите.
Кърменето създава още по-близка връзка между майката и детето.
От финансова гледна точка, кърменето е много по-евтино за цялото семейство.

Хранене в периода на кърмене
Храненето трябва да задоволи силно повишените изисквания за внос на енергия и вещества, които са нужни за производство на пълноценна кърма.
Тегло – след раждане родилката губи около 5-6 кг., равно на теглото на бебето, плацентата, околоплодните  води и кръв. През следващите седмици се губят още около 2 кг. вода.
От края на първия месец нататък до 1 кг. на месец, ако се кърми. Това означава, че за един пълен период на кърмене се възстановяватеглото от преди бременността.

Не се препоръчва прилагането на диети!

Принципите на здравословното хранене са валидни и важни за кърмещата жена:
 • разнообразие на храните, което се постига чрез ежедневна консумация на поне един представител от основните групи храни (зърнени, зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти, риба, яйца, месо, бобови храни и ядки);
 • ограничаване на мазнините, особено на животинските;
 •  достатъчна консумация на плодове и зеленчуци;
 •  достатъчна консумация на храни, източници на калций - мляко и млечни продукти, за предпочитане по-ниско маслени;
 •  достатъчен прием на продукти, източници на белтъци – риба, яйца, месо (постно), бобови храни и ядки.
Енергийни нужди
В този период са значителни и зависят от количеството секретирана кърма. Нужни са допълнително 600 ккал. през първите шест месеца и 400 ккал допълнително през вторите 6 месеца на кърменето.
Това е периодът, в който активно се използват натрупаните за тази цел по време на цялата бременност мазнини, т.е. кърменето е най-ефективният и естествен начина да отслабнете, защото мазнините от бременността са предназначени да изгорят в този процес. Тези запаси обаче не могат да покрият екстремните нужди на периода, затова е изключително важно да се храните разнообразно и пълноценно, както и да пиете адекватно количество течности.

300 ккал има в:

 • 1 кофичка от 300 гр. кисело мляко;
 • 350 гр.  банани;
 • ½ кг.  кайсии;
 • ½ кг.  ябълки;
 • 80 гр. баница със сирене;
 • 1 и половина шоколадова вафла;
 • 50 гр.  печени бадеми;
 • 100 гр.  пържени картофи;
 • 600 мл.  натурален сок портокал;
 • 200 гр.  пържени тиквички;
 • 150 гр.  спагети с кайма;
 • 300 гр.  шопска салата.


За да осигуряват достатъчно количество кърма, майките:
Да приемат допълнително количество калций.
Достатъчно желязо, цинк, магнезий, витамин D, витамин E и фолиева киселина.
Цинкът се съдържа в месата, яйцата и зърнените храни.
Магнезият - в зърнените храни, фасула и ядките(орехи, лешници, фъстъци).
Витамин E - в пшениците зародиши, ядките, слънчогледовите семки.
Месото, яйцата, пълнозърнестият хляб, житните и пшенични зародиши са богати и на желязо.
Течности
Кърменето повишава нуждите от течности.
Жаждата и запекът са сигнали, че не се приемат достатъчно течности. Необходимост от 6 до 8 чаши дневно.
За повече кърма изпийте чаша течност около 30 минути преди кърмене.
Кърмещата жена трябва да приема достатъчно течности за утоляване на жаждата, която се появява поради големия разход на вода при образуването на кърмата. Вода, айрян и неподсладени плодови сокове са най-добрият избор. Избягвайте напитките със захар, особено ако сте наддали много на тегло.

Храна за повече кърма
За да стимулирате производството на кърма, трябва да ядете редовно (по пет или шест пъти дневно  в умерени количества) - препоръчва се прибавянето на две леки закуски през деня, вместо обилно три пъти дневно хранене.
Драстични диети за отслабване е неприемливо да се предприемат от кърмачки, тъй като така може да намалят количеството на кърмата.
Яжте храни, богати на калций и протеини. Те са мощен стимулатор за образуване на мляко. Пийте по един литър прясно мляко на ден и яжте кисело мляко редовно.
Храните, познати като лактогенни средства са кайсии, моркови, сладки картофи, домати, магданоз, копър, кимион, кориандър, анасон.
Сред природните стимуланти за образуване на кърма са хмел, коприва, малинови листа, овесени трици. Заради съдържанието на хмел бирата е полезна в тази ситуация, но алкохолното й съдържание я изключва от напитките, които може да консумирате, докато кърмите.

Продукти, които не трябва да консумирате, докато кърмите:
 • Алергизиращите храни - да се изключат от менюто на кърмачката, ако самата тя, бащата или друго от децата страдат от хранителни алергии. Кърмачето е с повишен риск да прояви такива симптоми. Изключването на алергизиращите храни става след консултация с лекар.
 • Алкохол- преминава в кърмата. Може да си позволите много малки количества алкохолно питие и то ако няма да кърмите в следващите няколко часа.
 • Кафе и кофеинови напитки. Кофеинът от кафето, силният чай и стимулиращите напитки преминават директно в кърмата и може да предизвикат хиперактивност на бебето, както и проблеми със заспиването, поради прекомерна възбуда.
 • Газирани напитки. Газираните напитки предизвикват неразположения не само във вашия корем, но и в стомахчето на вашия мъник.
Храни със силен вкус и миризма като варивата, лукът, силните подправки, люти чушки и др. могат да разстроят храносмилането на бебето.
По-силните подправки и пикантни храни придават вкус на кърмата, която детето категорично няма да хареса.
Това не означава да не ползвате тези храни. Консумирайте ги смесено заедно с други продукти, така че да не доминират тяхните качества в състава на кърмата.
Зеле, боб - Храните, които подуват стомаха и предизвикват газове, не се отразяват добре на бебешкия корем.
Лекарства - Всички медикаменти, които приемате, може да променят кърмата и да навредят на детето. За всеки медикамент, който приемате, трябва да се допитате до вашия лекар.
Цигари - Цигари и бебе са две напълно несъвместими неща. Никотинът преминава директно в кърмата и организма на бебето. Тютюнопушенето намалява способността да образувате кърма, както и съдържанието на витамин С в кърмата.


               Д-р Иванка Илчева,
               специалист по хранене и диететика


вторник 21 август 2012 - 11:32:00изглед за печат


 
 
ВИЖТЕ
 здравно-информа-ционни клипове за правилно използване на ЛПС
И за двата клипа можете да кликнете на бутон СС в долния край на екрана, за да изберете субтитри
lps1.jpg

lps2.jpg
 
 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License