Новина: 10 май – Световен ден на физическата активност
(Категория: Актуално)
Публикувано от adm_rzi_26
вторник 10 май 2022 - 08:16:41


"Движението по въздействието си може да замени всяко лекарство, но всички лекарства в света не са в състояние да заменят движението" - Франсоа Тисо, френски лекар от XVIII век.

Световният ден на движението за здраве се отбелязва от 2002 г.,с решение на 55-ата Световна здравна асамблея. Призовават се страните-членки на СЗО всяка година да организират на национално и местно ниво разнообразни инициативи, насочени към популяризирането на физическата активност сред всички групи от населението. Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи въздействието на рисковите за здравето фактори - тютюнопушене, - нездравословно хранене, стрес и социална изолация. Ползи от движението 
Редовните физически упражнения допринасят за поддържане на нормално телесно тегло и подобряват физическото и психическо здраве. Физически активните хора страдат по-рядко от хронични заболявания - коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт, остеопороза, неинсулинозависим диабет.

Двигателната активност подпомага имунната система и намалява риска от рак на дебелото черво, подобрява настроението и самочувствието. Хората с добра физическа активност имат по-еластична сърдечно-съдова мускулатура, по-ниско кръвно налягане и по-високо ниво на липопротеини с висока плътност (добър холестерол) в кръвта. При тях се наблюдава по-ефективно усвояване на глюкозата от кръвта и по-добър ефект на инсулина. Лицата, които от детските години са се занимавали с физически упражнения, имат  масивна и по-малко чуплива костна система и рядко страдат от остеопороза в зряла възраст.

Физическите упражнения имат антидепресивен ефект при здрави хора, както и при лица в депресия.
Повишаване на физическата активност се постига чрез смяна на заседналия начин на живот с ежедневни физически упражнения – това включва всички видове физическа дейност:
– разходка, домакинска работа, градинарство, танци и различни видове спорт. Препоръчват се 20 - 30 минутни активни упражнения, поне три пъти седмично. Положителен здравен ефект оказва и умерената физическа дейност не по-малко от 5 пъти седмично.

Липсата на движение предизвиква умора, затова:
- стремете се повече и по-често да ходите;
- използвайте стълбището вместо асансьора, там където това е възможно;
- при упражненията постепенно увеличавайте натоварването;
- използвайте техники за релаксация;
- избягвайте силовите упражнения, например вдигането на тежести;
- давайте предимство на каране на колело, плуване, туризъм, аеробика. 
 
 
 
pirFA.jpg
 Новина от РЗИ Пазарджик
( http://rzipz.net/news.php?extend.1145 )