Новина: 22 февруари – Ден на розовата фланелка
(Категория: Актуално)
Публикувано от adm_rzi_26
сряда 22 февруари 2023 - 11:04:43


Инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, РЗИ Пазарджик, ще отбележат Световния ден срещу тормоза в училище с обучение на тема: „Не на агресията и насилието!“. Обучението ще се проведе с ученици от четвърти клас  в начално училище „Паисий Хилендарски“ град Стрелча.В непринуден разговор и чрез занимателни игри с децата ще се дискутират въпроси свързани с това: „Що е агресия и насилие?“, „Как може човек да се справи с негативните емоции и гнева?“, „Как да реагират в случай на насилие върху тях или ако станат свидетели на същото“. 
Инспекторите са подготвили награди за участниците в събитието - книжки за оцветяване – „Училище за здраве“. 
От Здравната инспекция напомнят, че всяка последна сряда от месец февруари се отбелязва “Денят на розовата фланелка”. 
Историята започва в Канада през 2007 година в едно училище. Инициатори на спонтанния протест са самите ученици след насилие над техен съученик. 
Всяка година на този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които станали свидетели. Децата били силно потресени от поведението на по-големи ученици подиграли се на деветокласник облечен с розово поло. Момчето не издържало на подигравките и се разплакало. Впечатлени от видяното, още на другия ден две деца свидетели на случая - Дейвид Шепърд и Травис Прайс, закупили и раздали на съучениците си петдесет розови фланелки. Така изразили своята подкрепа към нараненото дете.Новина от РЗИ Пазарджик
( http://rzipz.net/news.php?extend.1212 )