Новина: ЗА ВАКСИНИТЕ НЕ НА ШЕГА
(Категория: Актуално)
Публикувано от riokozadminpz
вторник 02 април 2024 - 20:17:23


На първи април Министерството на здравеопазването, с подкрепата на УНИЦЕФ България, стартираха информационна кампания за ползата от ваксините.Поводът е Европейската седмица на имунизациите, която по традиция се провежда в последните седем дни на месец април, а целта на инициативата е да информира хората за ползите от  ваксините.
През 2023 г. в България е регистриран обхват от 93% със задължителни имунизации в ранна детска възраст. Подобно покритие се отчита за първи път след 2019 г. По традиция най-много деца са ваксинирани срещу вирусен хепатит ти Б и срещу туберкулоза през първите дни от живота им, съответно 97,2% (47 125 новородени) – 96,5% (46 727 новородени).
Представително проучване на Министерството на здравеопазването и УНИЦЕФ България за нагласите на родителите относно Имунизационния календар на страната показва, че 93,7% от тях са съгласни, че всички ваксини са важни; 91,1% са убедени, че ваксините предотвратяват тежки заболявания при децата, а 88% вярват, че ваксините са безопасни.
Въпреки отчетената положителна тенденция, през изминалата година с незавършена основна имунизация срещу туберкулоза от подлежащите деца в страната, са 1 691 деца; 4 030 срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и вирусен хепатит тип Б; 4 406 деца срещу пневмококи и 4 712 срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола.
„Ваксинирай се и влез в отбора на супергероя“ е посланието което отправя МЗ чрез анимирания герой – „Плюсмен“, носещ името на изцяло обновения специализиран сайт на Министерството – plusmen.bg.
Видео към кампанията може да видите на:
 
https://www.youtube.com/watch?v=MIxxq9ImIwQ
vacs_copy54.jpgНовина от РЗИ Пазарджик
( http://rzipz.net/news.php?extend.1287 )