Новина: Грипът се лекува комплексно
(Категория: Профилактика)
Публикувано от adm_rzi_26
четвъртък 17 януари 2013 - 11:48:21

Кога да очакваме грипа?
 
Най-вероятно в края на януари и през февруари България ще бъде обхваната от грипна вълна – прогнозират епидемиолозите. Регистрираните към момента обичайни за сезона респираторни инфекции, засягащи дихателния тракт /най-вече при деца/ се дължат предимно на аденовирусите.
 
Кои са актуалните за есенно-зимния сезон на 2012/2013 г. грипни щамове?
 
-Щам А (H3N3) Victoria/361/2011– познатият тип A H3N3, който от 1968 г. е основен причинител на сезонните грипни вълни в Европа и у нас. Поразява предимно деца и над 60-годишни хора. Щамът е изолиран преди година и половина в австралийския град Виктория и е „наследник” на щам Пърт.
 
-Щам B Wisconsin /1/2010 – тип В. Изолиран е в Австралия, наследник на щама Брисбейн. На щам Уисконсин се дължат само 2-3% от заболяванията, макар че активирането му през миналата година причини 20% от случаите.
 
-Щам A (H1N1) California /7/2009 – от тип AH1N1 е „наследник” на свинския грип. Засяга най-вече малките деца и младите хора, но очакванията са през този сезон да има малък потенциал.


 
 Как да разпознаем грипните симптоми?
 
- внезапно начало
- температура
- втрисане
- болки в мускулите и ставите
- силна отпадналост
- главоболие, което не се повлиява от обичайните лекарства.
 
Симптомите се проявяват до два дни, като в началото липсват кашлица и хрема, температурата достига до 38-39 градуса. Вирусът засяга дихателните пътища, но при размножаването си взаимодейства с имунната система и се появява т.нар. оксидативен стрес /отклонение в обмяната/. Първите симптоми на заболяването се предизвикват от продуктите на този стрес, които увреждат малките съдове и могат да поразят всички органи и системи в организма.
 
Лечение
 
Грипът е заболяване на целия организъм, затова лечението му следва да бъде комплексно. То се провежда с:
 
- антивирусни препарати – Тамифлу и Реленца.
 
- антиоксиданти – най-добрият е витамин Е /100 мг дневно/, може да се приема след пубертетна възраст. Витамин Е се съчетава добре с витамин С /500 мг дневно/, който е позволен и за малките деца.
 
- имуностимулатори – вещества с доказан ефект за стимулиране на имунната система. Вирусологът акад. Ангел Гълъбов препоръчва комбинацията от диво индиго, бял кедър и ехинацея /Есберитокс/.Новина от РЗИ Пазарджик
( http://rzipz.net/news.php?extend.305 )